Nyelvválasztás:

30 év óta először nyílt Vásárhely képzőművészetét összegző kiállítás a fővárosban

Évtizedek óta nem láthatta a budapesti közönség az alföld művészetet, ezért egy régi adósságot rótt le a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány azzal, hogy bemutatja Hódmezővásárhely közel egy évszázadnyi képzőművészetét a Várkert Bazárban. A főleg a Tornyai János Múzeumból érkező műalkotások napjainkban is trendinek számítanak, mert a tradíciót és az innovációt egyszerre hordozzák.

A Vásárhelyi Művészélet 1900-1990 című tárlat közel egy évszázadot ölel át, ezért rendkívül gazdag anyagból merített. Összesen 150 műtárgyon keresztül kaphat a látogató bepillantást a város sajátos kultúrájába. Először az alföldi hagyományok sejlenek fel, majd megjelenik Tornyai János, aki pályatársaival Rudnay Gyulával, Endre Bélával és Pásztor Jánossal együtt létrehozta a vásárhelyi iskolát. A sort pedig a ma is méltán híres Vásárhelyi Őszi Tárlatok és az azokon megjelent alkotások egészítik ki.

„Nagy kincset hoztunk el ide, szeretett fővárosunkba Hódmezővásárhelyről. Amire talán a legbüszkébbek lehetünk egy ilyen alföldi, óriási pusztasággal ölelt kisvárosban, az a hihetetlen kulturális örökség, amit kaptunk a történelemtől és a Mindenhatótól” - mondta dr. Kószó Péter alpolgármester.

„A hódmezővásárhelyi képzőművészet maradandót és értéket alkotott, ezért a magyar művészettörténetben kikerülhetetlen, így régi adósságunkat teljesítjük bemutatásával” - hangsúlyozta Fertőszögi Péter a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke.

„Több mint 30 éve nem volt alföldi tárlat és a vásárhelyi festészetet bemutató kiállítás Budapesten. Úgy gondolom, hogy itt az ideje ennek a régiónak a sajátos, egyedi ízű, tradicionálisan rendkívül gazdag és rendkívül magyar, valóban a magyar lélekből fakadó művészetét bemutatni a fővárosban. Erre nemcsak Hódmezővásárhelynek, de Budapestnek is szüksége van” - mondta Fertőszögi Péter a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Latorcai Csaba szerint a II. világháborút követően, Hódmezővásárhelyen az uralkodó szellemtől eltérő módon lehetett alkotni és az Őszi Tárlatok ma is élnek, bizonyítékai az összefogás és a művészeti korszakokat, politikai válságokat túlélni képes erejének. [...]

A vásárhelyi művészetet bemutató kiállítás április 29-ig látogatóható a Várkert Bazár Testőrpalotájában.

Forrás: Vásárhelyi Televízió

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5