Nyelvválasztás:

A hagyomány éltetője a megújulás. Három kiállítás a Tornyai-múzeumban

A Vásárhelyi Őszi Tárlatok hagyománya, hogy a megnyitó napján az előző év díjazottjainak nyílik kiállítása a Tornyai János Múzeumban. Október 7-én Ilona Keserü Ilona Színkutatás, Szabó Menyhért Nyitott folyamat és Dobó Bianka Térelemek című kiállítása nyílt meg a közgyűjteményben.

A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat az Alföldi Galériában történt megnyitását követően Miklós Péter múzeumigazgató a Tornyai János Múzeumban köszöntötte a kiállító művészeket és a látogatókat, rámutatva, hogy az őszi tárlatok hatvanöt éves múltja jelentős hagyományt jelent, s hogy a tradíciókat időről-időre újra kell gondolni. A Vásárhelyi Őszi Tárlatok legnagyobb eredménye, hogy nem zárult be a vásárhelyi hagyományvilágba, hanem nyitott maradt a jelenkori kortárs képzőművészeti törekvések felé, s így maradhatott a magyar művészeti élet meghatározó színtere – jelentette ki az igazgató.

A fennmaradás nemcsak az intézmény és annak mindenkori munkatársainak, hanem a kiállító alkotóknak is köszönhető, akik folyamatosan változó formanyelvükkel, megoldásaikkal és útkereséseikkel, sokszínűen és egyéni módon újították meg a tárlatot. A képzőművészeti seregszemle vásárhelyi jellegét akkor tudjuk a legjobban erősíteni – hangsúlyozta Miklós Péter –, ha a vásárhelyi hagyományvilágot nem erőltetjük a művészekre, akik saját és egyedi látásmódjukkal gazdagítják a Vásárhelyi Őszi Tárlatok világát. A hatvanöt éves folyamat fontos szereplői a tárlatokat segítő szakemberek is, akik közül a múzeumigazgató az idei tárlat kurátorának, Pogány Gábor művészettörténésznek és az idei katalógus szakmai lektorának, Nagy Imre művészettörténésznek a munkáját emelte ki.

A tavalyi év Tornyai-plakettes alkotója, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas festőművész, Ilona Keserü Ilona maga mutatta be Színkutatás című kiállítását. A képek festése közben folytatott több évtizedes kutatása során a művész azt is vizsgálta, hogy a színek hogyan erősítik, vagy oltják ki egymást, s a most megnyílt tárlat érdekessége, hogy ezek a folyamatok itt nemcsak a képeken belül zajlanak, hanem az egyes képek színei egymással is kommunikációba lépnek egymással.

Pogány Gábor, a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat kurátora ajánlotta a közönség figyelmébe a múzeum termeiben kiállító, a tavalyi seregszemlén díjazott két alkotó, Szabó Menyhért szobrászművész és Dobó Bianka festőművész alkotásait. A tavalyi őszi tárlat Rudnay-ösztöndíját elnyerő szobrászművész nagyméretű arcportréi az első találkozáskor a régi görögök színházi maszkjait idézték fel a művészettörténészben, aki az elasztikus anyagból megmintázott szobrokban még annak a lehetőségét is látja, hogy a művek arckifejezése az installáció módszerétől függően meg is változtatható.

A tavalyi tárlat Fiatal Festők Nívódíját magáénak tudó Dobó Bianka Téremlékek című kiállítása valódi terek emlékeit őrzi képekben és installációkban. Pogány Gábor több olyan fővárosi és vidéki ábrázolt térre felhívta a figyelmet, amelyek valóban különlegesek, s amelyeket a fiatal alkotó tökéletesen megragadott és értelmezett műveiben.

A Giovani Artisti vonósnégyes zenei közreműködésével megnyílt tárlatok november közepéig látogathatók a Tornyai János Múzeumban.

 

Eseménynaptár
« » 2024 március
ke sze csü szo va
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7