Nyelvválasztás:

A közgyűlésen vette át Keserű Ilona a Tornyai-plakettet

Rendhagyó módon az októberi közgyűlésen kapta meg Keserű Ilona festőművész a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat legrangosabb elismerését, a Tornyai-plakettet és a vele járó egymillió forintot. A Kossuth-díjjal is kitüntetett, Nemzet Művésze angliai kiállítása miatt utólag tudta átvenni elismerését a Városháza dísztermében.

A hagyomány szerint a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját mindig a kortárs képzőművészeti seregszemle megnyitóján osztják ki. Mivel ezzel egy időben Keserű Ilona a világ élvonalbeli alkotóival Angliában szerepelt egy kiállításon, ezért a Tornyai-plakettet és a vele járó egymillió forintot a pénteki közgyűlésen vehette át Lázár János országgyűlési képviselőtől és a város alpolgármestereitől.


Dr. Kószó Péter (b2) alpolgármester adja át Keserü Ilona (j) festőművész részre a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet a hódmezővásárhelyi városházán 2017. október 20-án.
Fotó: Szilágyi Gergely

-Nagy elismerés és nagyon fontos, egy olyan területét érinti az én fiatalkori munkálkodásomnak, ami számomra nagyon kedves. Látszólag elszakadtam Vásárhelytől és mindattól, ami azokból a szakmai kezdeményektől származik, amit itt csináltam, de tulajdonképpen nem, mert minden, amit az ember fiatalkorában, akárhol kedvvel, örömmel, szeretettel csinál, beépül a későbbi munkáiba - mondta Keserű Ilona Kossuth-díjas festőművész, a Nemzet Művésze.

Keserű Ilona világhírű karrierje Hódmezővásárhelyen kezdődött, ahová a Képzőművészeti Főiskola hallgatójaként még az '50-es évek közepén került. Három nyarat töltött az itteni alkotótelepen, de később, végzett művészként is vissza-visszatért ide és Mártélyra dolgozni, így az akkoriban induló Vásárhelyi Őszi Tárlat rendszeres kiállítójának számított. Erről tanúskodnak azok az olajképei is, amelyek a festőművésszel való találkozás örömére kerültek elő a múzeumból.


Ilona Keserü Ilona (b) festőművész megtekinti egy, a Tornyai János Múzeum gyűjteményében lévő korai grafikáját az Alföldi Galériában.
Fotó: Baranovszky Jenő

-Nagy jelentősége van Vásárhelynek számomra, mert én itt kezdtem el lovakat rajzolni. Jártunk lovagolni egy méntelepre a város szélére, hajnalban keltünk, segítettünk belovagolni a lovakat, mert kevés volt az ember, ezért örültek a vendéglovasoknak. Én életemben ekkor ültem először lovon, de ebből egy nagyon nagy szakmai történet és sok barátság is lett - tette hozzá az idei Tornyai-plakettes alkotó.

Keserű Ilona ezt a lovakat ábrázoló festményét éppen 60 évvel ezelőtt készítette. Közben képeiről a táj- és az emberábrázolások teljesen eltűntek, hogy helyüket az absztrakt formák és így egy merőben más stílus vegye át. A 64. Vásárhelyi Őszi Tárlatra is két ilyen munkával pályázott. Az élénkebb színűvel a zenét próbálta festői eszközökkel megragadni, míg a komorabb tónusú saját szívultrahangos vizsgálatát tárja az érdeklődők elé, ahogyan ő fogalmazott: olyan személyesen, mintha önarckép lenne.

 

Forrás: Vásárhelyi Televízió

Eseménynaptár
« » 2024 március
ke sze csü szo va
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7