Nyelvválasztás:

A művészet erőt ad a globalizáció korában

A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitójára érkező művészeket és a helyi alkotókat hívta találkozóra a mártélyi alkotóházába a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK). A vendégeket házigazdaként Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója köszöntötte, a találkozót pedig Lázár János országgyűlési képviselő nyitotta meg.

Tardy-Molnár Anna szólt arról, hogy a felújított mártélyi alkotóházban tavaly közel félezer éjszakát töltöttek a művészek, amely jelzi, hogy Hódmezővásárhely és Mártély nemcsak a Vásárhelyi Őszi Tárlatok idején, hanem egész évben vonzerőt és szellemi kisugárzást biztosít a magyar alkotóművészeknek.

Lázár János országgyűlési képviselő gratulált a MANK alkotóházát vezető Rapcsák Katalin munkájához, amely színvonalas körülményeket teremt az alkotónak és reményét fejezte ki a MANK-kal és annak új vezetőjével, Tardy-Molnár Annával való további eredményes együttműködésre.

Az országgyűlési képviselő méltatta Tornyai János tevékenységét, aki igyekezett felhívni a figyelmet a táj és a hétköznapi magyar élet ábrázolásának szépségeire. Az alföldi táj és az ember kapcsolatáról szólva a politikus a rámutatott: a digitalizáció megváltoztatja a ma élő ember világát, s a gépnél ülő személy egy idő után jobban hisz a világhálónak, mint az élő szónak, vagy saját tapasztalásainak, s a mesterséges intelligenciának kiszolgáltatva válik manipulálhatóvá.

A Vásárhelyre alkotni érkező művészek tevékenysége az itt élőket gyarapítja, teszi őket „látóképessé", esztétikailag értővé, s ezáltal különbbé és harcképesebbé abban a globalizációs harcban, amely nap mint nap rovásunkra zajlik. S az alkotók közreműködésével lesz erősebb az alföldi ember, ha szereti a művészetet és megbecsüli azt.

A találkozó zenei közreműködője a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat zsűrijében szerepet vállaló, s egyben a tárlat szakmai megnyitója, Verebes György volt zongorán a nagybőgőn játszó Nagy Dénessel.

 

Eseménynaptár
« » 2024 március
ke sze csü szo va
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7