Nyelvválasztás:

A tavalyi Őszi Tárlat díjazottjainak nyílt közös kiállítása

Fiatalok és tehetségesek- így lehetne jellemezni a tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazottjait, akiknek közös kiállítását a Tornyai János Múzeumban lehet megtekinteni. A három alkotó merőben más látásmódot képvisel. Kondor Attilát a figyelem működése érdekli, Jagica Patrícia Lindát az arcnélküli portrék kötik le, míg Szvet Tamás munkáinak fókuszába a fény és az érzékelés kerül.

A tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat legrangosabb elismerését, a Tornyai-plakettet Kondor Attila érdemelte ki azzal a sorozatával, amely a fő motívumot, a hegyet csak sziluettjében láttatta. A fiatal festőművész többek között ezt a témát is jobban ki tudta bontani az elmúlt egy év során. Az elhagyás, a nem mindent megmutatni számára olyan, mint a zenében a csend.


Látogatók Kondor Attila: Áttekintés című kiállításán a Tornyai János Múzeumban.
Fotó: Szilágyi Gergely

-Felmerül az, hogy a figyelmet tudom-e vezetni, vagy pedig szétszóródik a sok jelenség között. Innen a kiállítás címe is: a Figyelem útjai. Ebben összegzem, hogy a festészet, de bármelyik művészet valójában a figyelem vezetéséről szól. A művészetet alkotó tudatról igyekszem beszélni, gondolkodni- mondta Kondor Attila festőművész.

Jagica Patrícia Linda tavaly a Fiatal Festők Nívódíját kapta meg Hódmezővásárhelyen, ezért ő is lehetőséget kapott arra, hogy bemutatkozó kiállítással rukkoljon elő. A sorozatok tőle sem állnak távol, képein azonban az ember arca mindig hiányzik.

-Engem az köt le, hogyan tudnám a portrékat úgy megoldani, hogy az ember legkarakteresebb személyiségét eltakarom, és minden más külsőséges ruhadarabbal, vagy testtartással visszahozzam azt, amit gondolok az adott emberről vagy önmagamról- hangsúlyozta Jagica Patrícia Linda festőművész.

A Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjnak egy évvel ezelőtt a vásárhelyi Szvet Tamás örülhetett. A képzőművész szívesen veszi alapul alkotásaiban a fény és az érzékelés törvényszerűségeit, amelyeket most a közösségi emlékezet tematikájával egészített ki.


Érdeklődők Szvet Tamás: Hold-Mező című egyéni kiállításán.
Fotó: Szilágyi Gergely

-Az első térképeken Holdmezővásárhely van leírva, illetve a címerben is megtalálható a hold motívum. Valóban volt egy hold alakú tó, amely mellett egy mező állt, ahol a vásárokat tartották. Nagy valószínűséggel a város neve átalakult és erre a munkára reflektál ez a kiállítás. Egy olyan kerámiaalkotást készítettem, aminek az egyik nézőpontjában egy holdat, majd pár másodperc múlva azt tovább forgatva már egy hódot láthatunk- mondta Szvet Tamás képzőművész.

A 63. Vásárhelyi Őszi Tárlat kiemelt díjazottjainak közös terme és egyéni tárlatai november 12-ig látogathatók a Tornyai János Múzeumban.

Forrás: Vásárhelyi Televízió

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5