Nyelvválasztás:

A Tornyai-múzeumban Makó művésztelepe


Több mint egy évtized lenyomata lesz látható a Tornyai János Múzeumban pénteken nyíló kiállításán, amely a makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven alkotását vonultatja fel. A rendezés alatt álló tárlattal hétfőn ismerkedhettek meg a sajtó munkatársai.

– Az ország és a Kárpát-medence különböző vidékein élő, más-más látásmóddal és technikával alkotó művészeinek több mint egy évtized alatt készült munkáiból válogat a kiállítás – mondta el Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója. Nyaranta néhány hétre képzőművészeti központtá válik a Maros-menti város, s az itt készült alkotásokat nemcsak a makói József Attila Múzeumban, hanem ebben az évben Hódmezővásárhelyen is megismerhetik a művészet barátai.

– A makói Natura Marosmenti Művésztelep egyrészt alkotói közösség, másrészt viszont baráti társaság is, amelynek hódmezővásárhelyi tagjai is vannak – mondta el Karsai Ildikó grafikusművész, a művésztelep vezetője, hozzátéve, hogy a Vásárhelyi Őszi Tárlat Tornyai-plakettel elismert művészei közül hárman is rész vesznek az évente augusztus első részében megrendezésre kerülő alkotóműhely munkájában.

A vásárhelyi tárlat rendezése során cél volt, hogy az alkotóközösséget jellemző, műfaji és szellemi sokszínűséget megmutathassák. A háromhetes alkotási folyamatnak minden évben van megadott témája, amelyet művészek a saját útjukat járva, nem egyszer kísérletezve, vagy a tőlük általánosan megszokottól eltérő műfajban kalandozva járnak körbe. A művésztelep vezetője köszönetet mondott a vásárhelyi múzeumnak, hogy újabb lehetőségük nyílt arra, hogy Makó határain túl bemutatkozhassanak, mint ahogyan nemrég a fővárosban is sor kerülhetett.

A makói művésztelep alkotóinak tárlatát a Tornyai János Múzeumban pénteken 17 órakor Miklós Péter, a vásárhelyi múzeum igazgatójának és Farkas Éva Erzsébet, Makó város polgármesterének köszöntőjét követően Feledy Balázs, a makói alkotóközösséghez régóta kötődő művészeti író nyitja meg.

 

 

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5