Nyelvválasztás:

A vásárhelyi múzeumban a makói művésztelep alkotóinak művei

A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Az Úton címet viselő tárlat a hagymavároshoz kötődő alkotóközösség közel tizenkét éves képzőművészeti tevékenységébe enged bepillantást.

– Úton lenni az emberi élet egyik alapvető problémája – fogalmazta meg köszöntőjében Miklós Péter. A Tornyai János Múzeum igazgatója kifejtette: úton lenni nem jelent mást, mint keresni az emberi létezés kérdéseit, s ezekre a kérdésekre keresik a képzőművészek – színekkel, formákkal és munkamódokkal a választ, kutatva a lehetőségét annak, hogy az illékony pillanatot, a térben nem létező gondolatot hogyan lehet anyagba önteni, művészeti alkotássá formálni. Mint ahogyan jó kapcsolatot ápol a makói József Attila Múzeum a vásárhelyi Tornyai János Múzeummal, úgy jó a kapcsolat a két település művészei között is – hangsúlyozta a múzeumigazgató: így a vásárhelyi közgyűjteményének restaurátora, Nagy Nándor szobrászként többször is alkotott a Maros-parti település művésztelepén.

– A művésztelepre érkező alkotókat már családtagként üdvözlik a makóiak – erről Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere szólt köszöntőjében, kiemelve: a művésztelep tizenkét éve varázsolja néhány hétre alkotóhellyé a várost Karsai Ildikó szakszerű vezetésével. Mentés másként: ekként is értelmezhető a Vásárhelyen megnyílt kiállítás – fogalmazott a városvezető, aki a városok közötti kapcsolatok erősítésének eszközeként tekinti egymás művészeti értékeinek a megismerését.

– Több mint száz éve annak, hogy az első művésztelepek művészei kiléptek a természetbe, s gyakran nem egyedül, hanem alkotóközösségben alkottak – idézte fel a kiállítást megnyitó Feledy Balázs művészeti író, aki úgy véli: az egyes művésztelepek, mint Nagybánya, Szentendre, vagy Hódmezővásárhely és Makó neve nem csupán a földrajzi helyet, hanem egy jellegzetes művészi stílust is jelöl.

– Úton? Jó úton! – értékelte Feledy Balázs a makói művésztelep helyzetét, amely a maga háromhetes folyamatával elegendő időt biztosít az ország különböző területeiről, sőt a határon túlról is érkezett művészeknek nemcsak alkotásra a műfajok széles skáláján, de alkalmat is ad a város és annak lakóinak megismerésére is.

A március végéig látogatható – festményeket, plasztikákat és fotóművészeti alkotásokat is felvonultató – kiállítás zenei közreműködője Rónai Dániel gitárművész, a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára volt.

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5