Nyelvválasztás:

Állandó várostörténeti kiállítást nyitott a Tornyai János Múzeum

Évszázadok a Hód-tó partján – Hódtól Újvárosig címmel nyílt új állandó várostörténeti kiállítás a Tornyai János Múzeumban. A vadonatúj tárlat az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kubinyi Ágoston programjából valósult meg, amelyhez az EMMI 30 millió forint támogatást folyósított, de Hódmezővásárhely városa is hozzájárult a létrejöttéhez 3, 3 millió forinttal.

A Tornyai János Múzeum új várostörténeti kiállítása Hódmezővásárhely településtörténetének fejlődésébe és a környező települések kialakulásának és eltűnésének folyamatába enged bepillantást. A kiállítás régészeti anyagát Csányi Viktor régész-muzeológus, míg a helytörténeti vonatkozású látványt Bernátsky Ferenc történész-muzeológus álmodta meg.

„Az volt az elképzelés, hogy bemutassuk Hódmezővásárhely kialakulásának történetét a Honfoglalástól a 18. század végéig. Kiemeljük a legfontosabb dolgokat. Meg van említve, például a Hódtavi csata, mint a helyi emlékezet számára fontos esemény. Van egy a Szalai Ferenc által készített, de megsemmisült freskóból is egy részlet, amit ebben a kiállításban meg lehet tekinteni. De nemcsak tárgyak vannak kiállítva, hanem hat monitoron különféle tartalmak vannak elhelyezve, az egyik például a nevezetesebb vásárhelyi földesurak portréjával, illetve térképek is láthatók, hogy hogyan nézett ki a város szerkezete” – mondta Bernátsky Ferenc.

Az első terembe érkező látogató a középkor világában, egy boltozatos templomtérben találja magát. Ez utal a város határában egykor álló középkori egyházi épületek sokaságára, amelyek közül a legismertebb a Csomorkányi templom volt. Az itt folytatott kutatások alapján készült el a kiállításon látható 14-16. századi játszó gyermek rekonstrukciója. Helyet kapott a helytörténeti elemek között például egy malomjáték vagy a mindennapi étkezéshez használt edények sora is, de láthatók a tárlaton a vásárhelyi hímzés darabjai, illetve festett tükrök, bútorok is.

„Ezek a festett bútorok a vásárhelyi népművészet alapvető darabjai. Ezek az 1700-as évek utolsó harmadától az 1800-as évek első harmadáig voltak divatban, majd, amikor a gabonakonjunktúra által olyan rétege fejlődött ki a parasztságnak, amely elkezdett polgárosodni, kimentek ezek a divatból, mert használóik túl díszesnek, parasztosnak tartották ezeket a tárgyakat” – mondta Terendi Viktória néprajzkutató-muzeológus, a kiállítás egyik rendezője.

A következő nagy terem három tematikus egységre bontva láttatja a fokozatos fejlődéssel kialakuló Hódmezővásárhely történetét az első okleveles említésektől az 1808-as nagy tűzvészig.

Forrás: Vásárhelyi Televízió

Eseménynaptár
« » 2024 március
ke sze csü szo va
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7