Nyelvválasztás:

Az iskolások kipróbálták az őskori pecsételő hengert

A hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Általános Iskola hetedikesei keresték fel hétfőn a Tornyai János Múzeumot, ahol a textilművesség kialakulásáról szerezhettek ismereteket.

Hódmezővásárhely, Magyarország, október 21. 2019. - A hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Általános Iskola hetedikesei keresték fel hétfőn a Tornyai János Múzeumot, ahol a textilművesség kialakulásáról szerezhettek ismereteket.

Lucza-Vígh Erna, a közgyűjtemény múzeumpedagógusa a múzeum állandó tárlatain, a régészeti és helytörténeti kiállításon és a látványraktárban mutatta be a diákoknak a textilek készítésének és használatának történetét. Az ősember állatbőrökből és gyapjúból készült ruhákkal védekezett a hideg ellen, majd a kender és a len feldolgozásával a szövött anyagok használata is elterjedt.

A gyerekek megszemlélték a szövőállványt, a helytörténeti tárlaton kiállított középkori viselet rekonstrukciót és a hímzett párnavégeket. A látványraktárban megtekintették a fonáshoz alkalmazott szerszámokat, a szövéshez használt vetélőket az egykori szabó céh által használt régi ollókat és vasalókat. Majd kézműves tevékenységként a textilek mintázására alkalmazott egyik módszert ki is próbálhatták. A neolit időszakban használt bekarcolt díszítést pecsételő hengerrel vitték fel a papírlapra, amelyet a tanulók magukkal is vihettek a látogatás emlékére.

A Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum összefogásával valósul meg az az uniós projekt, amely során a turisztika és a kultúra területén valósít meg eseményeket a két pályázó. Az Interreg – IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében Közös művészeti örökségünk nyomában címmel, összesen 586 975 euró uniós támogatással megvalósuló program keretében összesen kilenc óvodás és általános iskolás csoport számára kerül sor múzeumpedagógiai foglalkozásokra Hódmezővásárhelyen.

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5