Nyelvválasztás:

Dobó Bianka festőművész tárlatvezetése egyéni kiállításán

„Munkáimban […] az emberek egymáshoz, és a közeghez való viszonyulásuk foglalkoztat. […] a leghétköznapibb helyszíneket választom témaként, amelyek mindannyiunké, de valójában senkié sem.” E gondolatokkal mutatja be alkotásait Dobó Bianka, a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal festők nívódíjas festőművésze, aki Téremlékek című egyéni kiállításán november 3-án, szombaton 11 órai kezdettel tart tárlatvezetést a Tornyai János Múzeumban.

Az 1981-es születésű, a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán végzett – az alkotóművészet mellett a „képzőn” oktató – Dobó Bianka egyéni kiállításán mintegy harminc különleges alkotás kapott helyet a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény emeleti termeiben. Kiállított festményeinek közös jellemzője, hogy mielőtt az alkotás rákerül a képre, fehér cérnával átvarrja a vásznat. Kör alakú képsorozatának „mondanivalóját” a festett felületet védő plexibe karcolja, és az ledfénnyel megvilágítva ad különleges látványt alkotásainak. A festőművész elmúlt évben készült, acél művein fémbe marva tűnnek elő jellemző városképi motívumok és ismert épületek sziluettjei.

Dobó Bianka kiállított alkotásain az urbánus világ jelenik meg, döntően zsúfolt, de a műveken mégis „embertelennek” tűnő fővárosi helyszínek, a lengyel Łódź kies terei vagy a biatorbágyi vasútállomás izgalmas kialakítású konstrukciója. A művész a nagyvárosi lét-nemlét kérdését, az épített környezet „dzsungelében” elvesző, szinte jellé redukálódó embert – legyen szó járókelőről, építőmunkásról vagy városlakóról ‑ emeli ki művein. „A képek tárgyilagos dokumentációját adják olyan tényeknek, amikről mindannyian tudunk, de nem szívesen gondolunk rájuk, vagy egész egyszerűen kitöröljük azokat az utcaképből.” – mondja munkáiról a fiatal festőművész.

A november 3-dikai Múzeumi szombaton az érdeklődők a kiállításra váltott belépőjeggyel vehetnek részt Dobó Bianka alkotói tárlatvezetésén. E napon a Tornyai János Múzeum kiállításait – az állandó régészeti és várostörténeti tárlat mellett Ilona Keserü Ilona színkutatásai és Szabó Menyhért szobrai is várják a látogatókat – 18 éven aluliak és kísérő családtagjaik díjtalanul látogathatják.

Eseménynaptár
« » 2024 március
ke sze csü szo va
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7