Nyelvválasztás:

Endre Béla kiállításra készül a Tornyai János Múzeum

Nagyszabású Endre Béla kiállításra készül a Tornyai János Múzeum 2018-ban, a festőművész halálának 90., Vásárhelyre való költözésének pedig 110. évfordulója alkalmából. Az alkotónak még mindig sok lappangó festménye lehet Szegeden, Makón és ebben a városban, ezért a szervezők várják a lakosság segítségét. Ha birtokukban van Endre Béla kép vagy vele kapcsolatos dokumentum, a tárlat időtartamára bocsássák a múzeum rendelkezésére.

Endre Béla 1870-ben született Szegeden, majd 1928-ban Mártélyon hunyt el. Két évtizeden keresztül Hódmezővásárhelyen élt, ahová 1908-ban költözött. A kerek évfordulók indokolják, hogy a Tornyai János Múzeum már most a jövő januárban esedékes Endre Béla életműkiállításra készül. A cél az, hogy új konszenzusba helyezzék a legmodernebb alföldi festő munkásságát, ugyanis eddig árnyékban maradt.

-Ha mi ezt nem tesszük meg, vagyis Endre Béla munkásságát nem emeljük újra reflektorfénybe, akkor ezt más nem fogja megtenni. Utalnék arra az alapvető tényre, hogy a Tornyai János Múzeumban van a legtöbb Endre Béla mű, Dömötör Mihály áldozatos munkájának köszönhetően olyan 80 egynéhány festményről van szó. Nem mindegyik van kiállítható állapotban, de igyekszünk ezeket az erőforrásainknak megfelelően előkészíteni- mondta Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

A mai sajtótájékoztatón rögtönzött kamarakiállítás állt össze azokból a művekből, amelyeket már restauráltak, vagy éppen most restaurálnak. A vásárhelyi közgyűjteményben található alkotásokat egészítenék ki a Nemzeti Galériából és a szegedi Móra Ferenc Múzeumból érkező munkákkal. De Nátyi Róbert művészettörténész, a leendő kiállítás kurátora úgy gondolja, hogy elsősorban Makón, Szegeden és Hódmezővásárhelyen még nagyon sok lappangó Endre Béla festmény lehet, amelyeket, ha a lakosság a múzeum rendelkezésére bocsátana, akkor tovább lehetne árnyalni az alföldi festő életművét.

-Minden település érdekes lehet, de természetesen a dél-alföldi megyékben fordulhat elő a legtöbb Endre Béla kép. Azt kell mondjam, mióta elkezdtük ezt a munkát, ha nem is hónapról hónapra, de lehet, hogy átlagban egy-egy új Endre Béla képet találunk. Vagy olyat, amelyeket régebben publikáltak fekete-fehér fotókon, katalógusokban, és most újra a szemünk elé kerül, és be tudjuk illeszteni ebbe az életműbe- hangsúlyozta Nátyi Róbert művészettörténész.

Akinek van Endre Béla képe vagy róla dokumentuma, az jelentkezzen személyesen a vásárhelyi múzeumban vagy írjon az endreb-kialltas@tjm.hu e-mail címre. Endre Béla műveiből legutoljára fél évszázaddal ezelőtt rendeztek kiállítást és életéről egyetlen kis monográfia készült, ezeket a hiányosságokat szeretné pótolni a Tornyai János Múzeum 2018-ban.

Forrás: Vásárhelyi Televízió

 

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5