Nyelvválasztás:

Endre Béla munkáiból nyílt kiállítás a Tornyai János Múzeumban

Az alkotó, aki költőként kezelte az ecsetet. Endre Béla az alföldi festőiskola legmodernebb képviselője volt, mégis az árnyékban maradt. A szakma ezért most arra vállalkozik, hogy integrálja életművét a XX. századi magyar művészetbe. Munkáiból a Tornyai János Múzeumban nyílt tegnap gyűjteményes kiállítás.

Endre Béla halálának idén van 90., Hódmezővásárhelyre való költözésének pedig 110. évfordulója, ezért emléke előtt a Tornyai János Múzeum gyűjteményes kiállítással tiszteleg.

- A hatvanas-hetvenes években készült az első számvetés munkásságáról, akkor a kutatás 200 alkotását ismerte. Ma már szerencsés módon ennél jóval többről tudunk, sokkal előrébb járunk. A tárlat anyaga számos közgyűjteményből: múzeumunkból, a szegedi Móra Ferenc Múzeumból, vagy éppen a Nemzeti Galéria gyűjteményéből érkezett. De számos magánkézben lévő festmény is gazdagítja a kiállítást - mondta Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője.

Endre Béla az alföldi iskola jeles képviselőjeként jóval több volt egy realista tájképfestőnél. Bár csendéletei, enteriőrei felismerhetők, képeinek drámaisága mégis mérvadóbb.

-Az irodalmár barátai – Juhász Gyula és Móricz Zsigmond – éreztek rá leginkább arra, hogy ő lírai alkatú. Valami olyan szimbolikus festői látásmódot sajátított el, amelyben szinte költőként kezelte az ecsetet, ezért is mondják az alföldi festészet poétájának. Egy egészen poétikus festői életmű, senkihez nem hasonlítható, még az alföldieken belül sem, az ő munkássága - mondta Nátyi Róbert művészettörténész.

Az 1870-ben Szegeden született, majd élete nagy részét Hódmezővásárhelyen töltő alkotó Rómában és Párizsban is folytatott tanulmányokat. A XX. század eleji modernista irányzatokat jól ismerte és bele is építette saját festészetébe. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy egyik alapítója volt a vásárhelyi Majolikatelepnek. Endre Béla kerámiái most festményeken és önálló műtárgyakként is visszaköszönnek.

-Endre Béla volt az, aki a népi motívumokat a kor szecessziós, tehát világszínvonalú motívumaival elegyítve készítette el a terveit, illetve magukat az alkotásokat- mondta Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti tanácsadó.

A Tornyai János Múzeum fél évszázad után azért rendezett 120 festményből és kerámiákból gyűjteményes kiállítást, hogy Endre Béla neve a magyar művészettörténet aranylapjaira kerüljön.

Forrás: Vásárhelyi Televízió

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5