Nyelvválasztás:

Ezerarcú madárvilág

A folyószabályozások korát megelőző, rendkívüli gazdagságú vízi élővilágot is megidézi előadásában Ampovics Zsolt természetfotós március 28-án 17 órai kezdettel a Tornyai János Múzeumban. A közgyűjtemény új sorozatában - minden hónap utolsó szerdáján - a település régmúltjának egy-egy érdekes fejezetébe kaphatnak bepillantást az érdeklődők. Az első ismeretterjesztő múzeumi esten egy "madarász" objektívén keresztül elevenednek meg a környékre jellemző madárfajok.

Hódmezővásárhely és tágabb környéke országos viszonylatban is kiemelkedő madárvilággal rendelkezik. A Tisza és a Maros által közrefogott régióban, viszonylag kis területen rengetegféle élőhely megtalálható, mint például a folyóárterek, a szikes tavak vagy épp a szikes puszták. A 19 századi folyószabályozást megelőzően kiterjedt vízi élővilág volt itt, elképzelni sem tudjuk, milyen gazdag lehetett egykor ennek a területnek a faunája és flórája - mondta el Ampovics Zsolt természetfotós. Környékünk madárvilágának kiváló ismerője az eredeti, "ős"állapotban megmaradt területekre jellemző madárfajokat mutatja be vetített képes előadásában szerdán 5 órai kezdettel a Tornyai János Múzeumban.

A közgyűjtemény Évszázadok a Hód-tó partján – Houdtól Újvárosig című, decemberben megnyílt új állandó kiállítása az Árpád-kortól egészen a Kisutcai-tizedben 1808-ban pusztított tűzvészig mutatja be a település és a szűkebb régió történetét. A város múltjának mélyebb megismerése céljából a múzeum ismeretterjesztő előadássorozatot indít KIÁLLÍTÁS ÚJ taRtAlommal TÖLTVE címmel: hónapról hónapra egy-egy érdekes, a kiállításban és az azt kiegészítő kötetben kevéssé kifejtett témát mutatnak be a meghívott előadók. Március utolsó szerdáján az ezerarcú madárvilágról, áprilisban a gyékényfonásról és a díszítőművészetről, májusban a Református Ótemplom három évszázadra visszanyúló történetérő hallhatnak egy-egy előadást a Tornyai János Múzeumba ellátogatók.

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5