Nyelvválasztás:

Három napon át tart 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat zsűrizése


Már javában tart az idén októberben hatvanötödik alkalommal megrendezésre kerülő Vásárhelyi Őszi Tárlatra érkezett műalkotások zsűrizése. A grémium beérkezett több mint félezer alkotásból választja ki a kiállításba bekerülő mintegy kétszáz művet, amely folyamatról az Őszi Tárlatnak is otthont adó Alföldi Galériában Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója és Pogány Gábor művészettörténész, a tárlat kurátora tartott csütörtökön tájékoztatót.

Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója

A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlatra 241 alkotó 530 alkotást adott be, 132 alkotótól 295 festmény, 45 művésztől 107 grafika, valamint 55 szobrásztól 114 plasztikai alkotás mellett kilenc művésztől tizennégy úgynevezett egyéb mű érkezett a megadott határidőre – összegezte Miklós Péter, aki arról is szólt, hogy az idén magasabb összegű díjakat ajánlott fel a legjobb alkotóknak Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város. Tavaly az év végén a képviselőtestület összességében egyharmaddal magasabb alkotói jutalmakat szavazott meg, így most a tárlat legrangosabb elismerése, a Tornyai-plakett a korábbi egymilliós helyett másfél millió forintos díjazással is jár. S rendeletében egy új elismerést is bevezetett a megyei jogú város, mégpedig a Tornyai-plakettesek életműdíját, amelyet olyan pályázónak ítél a zsűri, aki a korábbi években már kiérdemelte a Tornyai-plakettet.

Pogány Gábor művészettörténész

A zsűrit vezető Pogány Gábor művészettörténész, a Vásárhelyi Őszi Tárlat címzetes kurátora, a zsűri elnöke és a tárlat rendezője megköszönte a város vezetésének a felajánlott új életműdíjat, amely a kortárs képzőművészeti seregszemléken megszokotthoz képest jelentős összegű díjakkal bíró Vásárhelyi Őszi Tárlat esetében lehetőséget teremt arra, hogy a korábban a tárlat fődíját egyszer elnyert és azóta folyamatosan magas színvonalú munkákkal jelentkező alkotókat elismerhessék.

A zsűri – amelynek tagjai Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti tanácsadó, Fehér Dávid művészettörténész és Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, valamint a munkában részt vesz Miklós Péter múzeumigazgató – a beérkezett anyag áttekintését szerdán kezdte meg az Alföldi Galéria termeiben. E napon a szobrászati és festészeti anyagot és az egyéb műveket válogatták át, míg csütörtökön a grafikák zsűrizése került terítékre, valamint ekkor a teljes anyagot áttekintve véglegesítették a bennmaradt művek listáját. A pénteki zárónap a díjzsűri ideje, ekkor döntenek a díjakról és munkajutalmakról, köztük a fődíjat elnyerő Tornyai-plakettes személyéről, valamint az idei évtől bevezetésre kerülő életmű díjról is.

- Nem kicsi a zsűri felelőssége, s biztos lesznek majd, akik más döntést hoztak volna – tette hozzá Pogány Gábor, hangsúlyozva, hogy az értékelés mellett – amelynek felelősségét mindannyian vállalják – céljuk az is, hogy az Őszi Tárlat látogatói elé jól áttekinthetően kerüljenek a műalkotások.

A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat 2018. október 7-én nyílik az Alföldi Galériában.

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5