Nyelvválasztás:

Kreatív alkotónapot tartottak a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlaton

Másfélmillió forint támogatást nyert a vásárhelyi önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériumától múzeumpedagógia foglalkozásai megvalósítására. Az Alföldi Galériában Tér-Idő, Anyag-Szellem címmel rendeztek az év során programokat az intézmény állandó és időszaki képzőművészeti kiállításaihoz kapcsolódóan. A résztvevő csoportoknak ma, a projekt zárásaként kreatív alkotónapot tartottak a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat művei között.

A Tér-Idő, Anyag-Szellem program a Gyere velünk a múzeumba! pályázati célhoz kapcsolódva a komplex, több generációt megmozgató múzeumpedagógiai programok életre hívását tűzte ki célul. A négy alkalomból álló foglalkozás-sorozatba négy célcsoportot: a nyugdíjasok, hátrányos helyzetűek és fogyatékkal élők, illetve az általános- és középiskolás diákok csoportját vonzották be Az Alföld művészete állandó, valamint a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat időszaki kiállításaira. Ma, a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat és a programsorozat finisszázsaként egy közös alkotónapot szerveztek, melynek során szabad alkotófolyamatban élhették meg a résztvevők az eddig tanultakat.

Tér-Idő, Anyag-Szellem finisszázs
Az akvarellkészítést mutatja be Mucsi Zoltán (k) festőművész, művésztanár a Tér-Idő, Anyag-Szellem foglalkozássorozat finniszázsán résztvevőknek a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlaton, az Alföldi Galériában.
Fotó: Baranovszky Jenő

„A technikai hátterét próbáltuk lefedni azoknak az Őszi Tárlaton szereplő kategóriáknak, amelyben a művészek is beadhatnak. A festészet és a grafika az, amely ez alkalommal nagyon fontos szerepet játszik. Monotípiát, akvarelleket és diópác technikával készített műveket fognak alkotni a jelenlévők. Ebben Mucsi Zoltán van segítségünkre, aki kiállító művész” – mondta Lucza-Vígh Erna múzeumpedagógus.

A cél az volt, hogy ne csak felületes benyomásokkal, hanem érdekes, élményközpontú, izgalmas múzeumi foglalkozások emlékével távozzanak a galériából a résztvevők. Illetve, hogy kulcsot kapjanak a különböző stílusirányzatú képzőművészeti alkotások megértéséhez, és visszatérő múzeumlátogatókká váljanak.

„Szerintem ezzel a technikával egy új dolgot ismertem meg, mert én erről a technikáról még nem hallottam. Lehet, hogy majd otthon fogom alkalmazni” – mondta Rozsos Dóra.

Sikeresen zártuk a programot, mert olyanok is el tudtak jönni, a nyugdíjas korosztály, vagy a Szivárvány Otthon lakói, akik egyébként nehezen mozdulnak ki – tette hozzá Lucza-Vígh Erna.

Tér-Idő, Anyag-Szellem finisszázs
Diákok alkotnak Mucsi Zoltán (j) festőművész, művésztanár vzetésével a Tér-Idő, Anyag-Szellem foglalkozássorozat finniszázsán a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlaton, az Alföldi Galériában.
Fotó: Baranovszky Jenő

A mai alkotónapon 5 csoport, több mint száz résztvevővel készítette el saját alkotásait. Az idén tavasszal indult programba pedig összesen 400 fő kapcsolódott be tevékenyen, és 2000 új látogatót is vonzott a rendezvénysorozat a galéria kiállításaira.

Forrás: Vásárhelyi Televízió

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5