Nyelvválasztás:

Művészeti alkotás flexszel, plazmavágóval és fogkefével

Dobó Bianka, a tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal festők nívódíjas alkotója Téremlékek című egyéni kiállításán tartott tárlatvezetést a Tornyai János Múzeumban, ahol a látogatókat beavatta az alkotások készítésének titkaiba is.

Dobó Bianka, a tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal festők nívódíjas alkotója Téremlékek című egyéni kiállításán tartott tárlatvezetést a Tornyai János Múzeumban, ahol a látogatókat beavatta az alkotások készítésének titkaiba is.

Dobó Bianka hódmezővásárhelyi kötődése nem új keletű: már a szegedi Tömörkény István Gimnázium diákjaiként látogatta a Vásárhelyi Őszi Tárlatokat, amelyeken diplomaszerzése óta rendszeres kiállító, valamint férje a dél-alföldi város szülötte. A Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán végzett alkotónak 2009-ben már volt egy ‑ Mayer Éva grafikussal közös ‑ kiállítása a Tornyai-múzeumban, ahol a 2017. évi Őszi Tárlat fiatal festők nívódíjasaként nyílt lehetősége ismételten bemutatkoznia a közgyűjtemény emeleti termeiben.

A fővárosban élő művész képein sajátos megfogalmazásban jelennek meg Budapest ismert részletei, lehetőséget adva a tér elemei mellett az alkotó érzelmeinek és gondolatainak megjelenítésére is. A felületek különleges, plasztikus kialakítását az adja ‑ mondta el Dobó Bianka ‑, hogy a festéket ecset, vagy szórópisztoly helyett fogkefével viszi fel vászonra.

Külön teremben láthatók az alkotó kör alakú képsorozatának darabjai, amelyek festett hátterének a kép előtti plexibe karcolt, s a műanyag lemezt övező led-fénysor által megjelenő formái egészítik ki új jelentés-rétegekkel.

Az alkotó nemrég megtalált kifejezési eszköze az acélszobrászat. A Dobó Bianka által megtervezett művek egy kecskeméti műhely szakembereinek közreműködésével plazmavágóval készülnek el, de a tárgyak végső megjelenését a művésznő adja meg, védőöltözetben ragadva meg a flexet, s az elektromos kéziszerszámmal alakítva ki a formát.

A Tornyai János Múzeumban Dobó Bianka Térelemlékek című kiállítása, Ilona Keserü Ilona Színkutatás és Szabó Menyhért Nyitott folyamat című tárlatai november közepéig tekinthetők meg.

Eseménynaptár
« » 2019 március
ke sze csü szo va
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7