Nyelvválasztás:

Rendőrségi nyomrögzítés a kiállítóteremben

Szövevényes bűnügyi történet kiderítését vállalták szombat délután azok a vásárhelyi családok, akik részt vettek a Tornyai János Múzeum Férfiak a múltból című kiállításához kapcsolt játékában. A kiállítóteremben az ifjú detektívek a rendőrség munkáját is megismerhették, sőt, ki is próbálhatták.


A nyomozás a tárlat ezüst zsebórája körül folyt, amelyet a krimibe illő történet szerint elloptak, de az időmérőt nem is jogos tulajdonosától tulajdonították el. A bűntény felderítése egy kereskedő vallomása alapján vette kezdetét, akit valaki leütött, s Sherlock Holmes mai ifjú utódainak a kiállításban megtalálható nyomok és bizonyítékok alapján kellett felfedni a tettes kilétét.

A szövevényes történet kitalálói – a kiállítás kurátora, Terendi Viktória, a múzeum néprajzkutatója, valamint Lucza Vígh Erna, az intézmény múzeumpedagógusa – a tárlat egy olyan tárgyát, az ezüst zsebórát állították a történet középpontjába, amelynek Hódmezővásárhelyre kerülésének történetét valóban homály fedi.

A kiállítóteremben nemcsak fiktív bűnügyi munka folyt, hanem a Hódmezővásárhelyi rendőrkapitányság munkatársainak köszönhetően a gyerekek tenyérlenyomatát a nyomozások során használatos valódi eszközökkel tették láthatóvá. A „bizonyíték” azonban most nem az ügy aktáiba került, hanem a gyerekek a „bűnjelet” hazavihették a kalandos délután emlékére.

Az eseményről a Vásárhelyi Televízió Híradójában számolt be:

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5