Nyelvválasztás:

Tájak, érzelmek, emlékek. Bemutatták Holler László kiállítási katalógusát

Holler László festőművésznek a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában vasárnapig megtekinthető Tájak, érzelmek című tárlatának több mint nyolcvan képe került be a most megjelent azonos című katalógusba.

– Rendhagyónak mondható Holler László kiállításának finisszázsa, hiszen a látogatók kézzel fogható emlékkel térhetnek haza. A képeken ábrázolt érzelmek, élmények és a tájrecepciók elmúlnak, s a kiállított képek sem kerülnek többé egymással ilyen diskurzusba, azonban a kötetben mégis megmaradnak, hazavihetőek és meglehet, hogy néhány évtized múlva a vásárhelyi képzőművészet irányzataival foglalkozó kutatók forrásként használják majd – fogalmazta meg a kiadvány létrejöttének célját a katalógus előszavát jegyző Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

A kiadványban olvasható a tárlatzáró beszélgetés két résztvevőjének írása is: Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti tanácsadó szubjektív visszaemlékezése és Képiró Ágnes – a Tornyai János Múzeum művészettörténésze – szakmai elemzése is.

Holler László – mint maga a művész elmondta – már gyermekkorában megszerette a rajzolást, s amikor Vásárhelyre került, nemcsak az itt élő művészekkel került kapcsolatba, de a feleségét is itt ismerte meg. A kötetbemutató beszélgetésen szó esett a külső-erzsébeti iskolában eltöltött pedagógusi évekről, s arról is, hogy 1962-ben adott be képet először a Vásárhelyi Őszi Tárlatra, amikor művet be is válogatták a kiállításba. Inspiráló volt a város légköre – fogalmazott a művész, akinek kimeríthetetlen forrást adott a Vásárhely környéki és a mártélyi természet világa.

Az est hangulatát az Giovani Artisti Vonósnégyes muzsikája tette bensőségessé, s a beszélgetést követően Holler László dedikálta az elmúlt néhány évének alkotásait bemutató katalógust, amely az Alföldi Galéria pénztárában megvásárolható.

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5