Nyelvválasztás:

Több mint kétezer érdeklődőt vonzott idén a Múzeumok Éjszakája

Az év legrövidebb éjszakáján több mint kétezren áldoztak a kultúra oltárán Hódmezővásárhelyen. Idén is csatlakozott ugyanis a város a szombati Múzeumok Éjszakája programsorozathoz. A szokásos helyszínek - mint az Alföldi Galéria, a Tornyai János Múzeum, és az Emlékpont - mellett ebben az évben először a Református Ótemplom is kinyitotta a kapuit az érdeklődők előtt.

Csikós András őstehetség volt, akit óriási memóriával és emberszeretettel áldott meg a sors. Sonkoly Tibor személyes élményeit osztotta meg az érdeklődőkkel szombaton este az Alföldi Galériában tartott rendhagyó tárlatvezetésén. A baráti hangvételű program sokakat vonzott a Múzeumok Éjszakáján.

A Múzeumok Éjszakája nagyon jó alkalom arra, hogy szélesítsük azt a társadalmi spektrumot, akik a múzeumok és a kultúra iránt érdeklődnek, akár egy éjszaka erejéig is, ennyire érnek rá, de nekünk már megérte - mondta dr. Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

A Templomok Éjszakájában évek óta szerepel a Református Ótemplom, idén először pedig a Múzeumok Éjszakájához is csatlakozott, igazi kincsek felvonultatásával. Meg lehetett tekinteni az első anyakönyvet, az első úrvacsorai kelyhet, valamint az első keresztelési kancsót is, és még a toronyba is fel lehetett menni.

Feljutni egy kicsit meredek volt, meg nehéz, de jó volt. Olyan szép volt a kilátás és sok mindent láttam. Izgalmas volt! - mondta Bán Maja.

Míg a felnőttek elsősorban Péreli Zsuzsa gyűjteményes kiállítást értékelték, addig a családosok térképpel a kezükben indultak felfedezőútra a Tornyai János Múzeumban. A kalandra éhesek ugyanis kincskeresőjátékban is részt vehettek, tallérokat gyűjtögetve. A legtöbb feladat ezen a helyszínen várta az érdeklődőket.

Ki kellett találni, hogy hajtűként használták a rézsárkányos díszt. Az még vár ránk, hogy megtaláljuk a piros ablakokat a múzeumban. Szerintem ez lesz a legnehezebb. Illetve azt is meg kellett fejteni, hogy a mángorlót vasalásra használták - mondta Donka József.

A Zsinagóga és Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely is megtelt érdeklődőkkel szombaton az esti órákban. Az érdeklődők itt megismerhették a Biblia növényeit, a héber nyelvet, a zsidó vallást, sőt autentikus ételeket: maceszgombóclevest és flódnit is kóstolhatták.

Ne csak arról beszéljünk mindig, hogy miként haltak meg a zsidók, hanem arról is, miként éltek, miként éltek itt, közöttünk a többségi társadalomban, miként volt Magyarországon és Vásárhelyen is integráns része a helyi társadalomnak és a helyi közösségnek a zsidóság – mondta dr. Miklós Péter az Emlékpont igazgatója.

A Zsinagógát pedig a zsidó zene, a klezmer dallamai töltötték meg. A Múzeumok Éjszakája azért számít évről-évre különleges lehetőségnek, mert szokatlan időben, a hétköznapokhoz képest teljesen más attrakciókat kínál. Idén több mint kétezren hódoltak ennek az elfoglaltságnak Hódmezővásárhelyen, vagyis többen, mint tavaly.

Forrás: Vásárhelyi Televízió

Eseménynaptár
« » 2024 március
ke sze csü szo va
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7