Nyelvválasztás:

Tornyainak szerepe van a modern magyar képzőművészeti színtéren

Tornyai János munkásságát reprezentatív módon mutatja be a festőművész nevét viselő múzeum vasárnap megnyílt kiállítása. A Gyönyörködő lélekkel festeni című tárlat több mint háromszáz festménye igazolja: az alkotó korának modern művésze volt.

Tornyai János munkásságát reprezentatív módon mutatja be a festőművész nevét viselő múzeum vasárnap megnyílt kiállítása. A Gyönyörködő lélekkel festeni című tárlat több mint háromszáz festménye igazolja: az alkotó korának modern művésze volt.

Tornyai János születésének százötvenedik évfordulóján emlékévvel tiszteleg a vásárhelyi múzeum, amelynek része a május 16-án megrendezésre kerülő művészettörténeti konferencia, s a közgyűjtemény a most megnyílt tárlatot a május közepén bemutatásra kerülő katalógus formájában örökíti meg, s emellett a múzeum a művész alkotói évtizedeit áttekintő, monografikus igényű kötet kiadásával is tiszteleg.

Miklós Péter múzeumigazgató köszöntőjében hangsúlyozta: a programsorozat igyekszik Tornyai alkotói periódusainak, alkotói módszereinek különbözőségét, annak szakaszait és egységbe szerveződését megmutatni, igazolva, hogy Tornyainak szerepe van a modern magyar képzőművészeti színtéren, nemcsak mint az alföldi tájéképfestészet mesterének.

A tárlat az életművet új szempontok szerint, az ismert képek mellett számos, most először látható, régóta raktáron lévő, és kölcsönzött képpel mutatja be. A kiállítás középpontjában Tornyai legismertebb, s a művésznek és a városnak is hírnevet hozó, az 1900-tól készülő, s 1904-ben az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat díját kiérdemet Juss című festménye áll.

A Juss nemcsak a szegénységről szól, hanem annál többről is – fogalmazta meg megnyitójában Keserü Katalin professzor, Széchenyi-díjas művészettörténész, a Károli Gáspár Református Egyetem egykori tanszékvezetője, hozzátéve: a mű véleményt mond az embereket régóta „rágcsáló” főbűnről, a társadalmi osztályokat nem ismerő irigységről, így jóval több, mint magasabb eszmei és festői indíttatást nélkülöző, szociális-szegényparaszti témafelvetés.

A képek laza időrendet követnek a kiállítás tíz termében, ahol nem egy festmény több változatban, vagy az alkotáshoz készült tanulmányokkal együtt került kiállításra. Erről a tárlat kurátora, a múzeum korábbi igazgatója beszélt. Nagy Imre elmondta: Tornyai munkásságának újragondolása időszerű, hiszen egy felvilágosult, a kor törekvéseit ismerő alkotóról van szó, aki saját korának szellemiségével, sőt azt meghaladva hozta létre életművét.

A kiállítás szeptember 15-ig tekinthető meg a Tornyai János Múzeumban.

Eseménynaptár
« » 2024 március
ke sze csü szo va
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7