Nyelvválasztás:

Új kiadványt jelentetett meg a múzeum

Több mint száz oldalas, kétnyelvű vezető jelent meg a Tornyai János Múzeum kiadásában a vásárhelyi közgyűjtemény Évszázadok a Hód-tó partján – Houdtól Újvárosig című, decemberben átadott várostörténeti kiállításához. A kötet bemutatóját január 10-én, szerdán 17 órai kezdettel tartják a múzeumban.

A Múzeumi Műhely sorozatban kiadott kötet célja, hogy az új állandó kiállításhoz egy bővebb várostörténeti leírást adjon a látogatók és Hódmezővásárhely múltja iránt érdeklődök kezébe. A kiadvány 108 oldalon, húsz fejezetben tárja az olvasók elé a település(ek) kialakulásának történetét az Árpád-kortól egészen a Kisutcai-tizedben 1808-ban pusztított tűzvészig, azaz a mai Újváros városrész kiparcellázásának idejéig. A könyv bemutatja Csomorkány mezővárost, és annak ma is romjaiban álló templomát, Hód és Vásárhely települések kialakulását, összeolvadását, a térség török világ alatti mindennapjait, egyháztörténeti áttekintés nyújt a 16-18. század közötti időszakról, valamint részletesen szól ezen évszázadok népi életmódjáról. A régészeti feltárások, a történeti források, valamint a néprajztudomány ismereteit összegző, képekkel gazdagon illusztrált könyv magyar és angol nyelven enged bepillantást Hódmezővásárhely gazdag és izgalmas históriájába.

A szerdai bemutatón a kiállítás kurátorai és egyben a kötet szerzői, Bernátsky Ferenc történész-muzeológus és Terendi Viktória néprajzkutató-muzeológus beszélgetnek Bartha Tamással és György Árpád Hunorral, a tárlat tervező-kivitelezőivel. A kiadványt dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője ajánlja a közönség figyelmébe, aki egyben az eszmecsere moderátora is lesz. Az estet a Terebes Zenekar gregorián, „katonaénekes” és népdal műsora színesíti.

Az „Évszázadok a Hód-tó partján – Houdtól Újvárosig” állandó várostörténeti kiállítás vezetője 1600 forintos áron vásárolható meg a Tornyai János Múzeumban.


Eseménynaptár
« » 2018 október
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4