Nyelvválasztás:

Vásárhelyi Kerámia Szimpózium 1998-2013

Másfél évtized kerámia szimpóziumainak összegző kiállítása
2014. január 26. - március 9.

Százhúsz kerámiaművész mintegy kétszázötven alkotását tekinthetik meg az érdeklődők a több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő kerámia szimpóziumok anyagának összegző tárlatán.

Az évezredes kerámiaművészeti hagyományokra és a városban élő emberek szakmai tudására épült az 1960-as években Közép-Európa legnagyobb kerámia és porcelángyártó komplexuma, az Alföldi Porcelángyár, amely 1990 után több céggé szétválva működött tovább. A hódmezővásárhelyi önkormányzat e vállalkozásokkal közösen 1998-ban hozta létre a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumot. A szimpózium évente egy alkalommal hat hétig ad lehetőséget - pályázat útján kiválasztott - tíz magyar és négy külföldi alkotóknak kísérleti, elmélyült munkára. A szervezők a művészeknek anyagot, égetést és teljes technológiai hátteret biztosítanak.

Vásárhelyi Kerámia Szimpózium
Fotó: Donka Gábor, TJM

A szimpózium munkájában az elmúlt másfél évtizedben a hazai és a határon túli magyar alkotók mellett részt vettek szlovák, olasz, német, francia, török, japán, egyiptomi és egyesült államokbeli művészek is.

Az alkotások minden esztendőben egy-egy központi téma köré csoportosulnak: a keramikusok munkáikkal így tisztelegtek Tornyai János és Lechner Ödön előtt, készültek a totemek, az idolok, a vénuszok inspirálta művek éppúgy mint a négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő ihlette plasztikák.

Vásárhelyi Kerámia Szimpózium
Fotó: Donka Gábor, TJM

A hathetes szimpóziumok alatt készülő, formailag és technikailag is változatos művek közül egy zsűri minden esztendőben kiválaszt alkotónként egy-egy alkotást, amely a Városi Kerámia Gyűjteménybe kerül. Az összegző tárlat rendezői e közel négyszáz darabos kollekcióból választottak ki mintegy kétszázötven alkotást.

Vásárhelyi Kerámia Szimpózium
Fotó: Donka Gábor, TJM

A kiállítás anyagát válogatta és a tárlatot rendezte:
Pannonhalmi Zsuzsa
Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, a Wartha Vince Alapítvány kuratóriumi elnöke
Dr. Lovag Zsuzsa régész, művészettörténész

Eseménynaptár
« » 2017 november
ke sze csü szo va
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3