Nyelvválasztás:

Zoltai Attila alkotásaiból nyílt kiállítás az Alföldi Galériában

A látvány vagy tükröződés az igazi? - Ezt a kérdést járja körbe újra meg újra Zoltai Attila. A vásárhelyi festőművésznek közel száz alkotásából nyílt kiállítás hétvégén az Alföldi Galéria Szőnyi utcai szárnyában.

-Törekedtem az anyagszerűségre, amikor a fém- vagy üvegedényeket létrehoztam és nyilván ez a fényjáték az üvegasztalon történő tükröződés. – avatott be a részletekbe a festőművész.

Zoltai Attila művészi világában központi szerepet játszik a tükröződés, ezért is kapta a vásárhelyi festőművész most megnyílt kiállítása a Fények játéka címet. A színes képek mellett kontrasztként és egyben újdonságként jelennek meg a monokróm festmények, amelyeket egy I. világháborús pályázat ihletetett és késztetett továbbgondolásra. A közel 100 alkotást felvonultató tárlat azt az állapotot mutatja, ahol jelenleg tart Zoltai Attila.

-Durván a fele új kép a bemutatott alkotásoknak. Az újdonság jelen esetben azért azt jelenti, hogy országos kiállításokon, a Vásárhelyi Őszi - vagy a szgedi Nyári Tárlatokon, vagy Táblaképfestészeti Biennálén már szerepelhettek ezek a képek. A nagyközönség azonban még így együtt nem láthatta őket. Azt gondolom, hogy ez az öttermes kiállítás teljes keresztmetszetet ad művészetemről, az eddigi munkásságom alatt elkészült összes kisplasztika itt található- hangsúlyozta Zoltai Attila fertőművész.

-Ne csak a felszínt nézd, tárd fel a kép igazságtartalmát is! - Földi Péter Kossuth-díjas festőművész mindenkit erre biztatott Zoltai Attila kiállításának megnyitóján. A pályatárs szerint első pillantásra a vásárhelyi festőművész képei nagyon pontosak és precízek, ám ha a szemlélő egy kicsit mögéjük tekint, akkor kiderül: a látvány mögött egy összetett és filozofikus gondolkodásmód rejlik.

-A látványba belerejti a különböző nézőpontok összességét és ebből a látványegyvelegből szűrhetjük ki a látszat vagy a látvány igazságát. Ekkor döbbenünk rá, hányféle torzult látvány van a tükörképek mentén és ezek a torzult látványok, ha egymással szembesülnek, akkor milyen gondolatiságot hordoznak - mondta Földi Péter, a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Zoltai Attila alkotásait május 27-ig lehet megtekinteni az Alföldi Galériában.

Forrás: Vásárhelyi Televízió

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5