2024. június 15., Szombat

A projektről

A projekt célja a Tornyai János Múzeum komplex látogatóbarát fejlesztése. A múzeum Dr. Rapcsák András u. 16-18. szám alatti meglévő épületének bővítésével egy háromszintes interaktív bemutatóhely jön létre. Új bejárati portál épül, a földszinten és az emeleten időszaki kiállítóterek kerülnek kialakításra. A dél-alföldi régióban egyedülálló látványraktárban helyezzük el a látogatók elől eddig elzárt, kiemelkedő jelentőségű régészeti, néprajzi, képzőművészeti és helytörténeti gyűjteményt. Az új kiállítóterekben látogatóbarát technológiát és szolgáltatásokat hozunk létre: audio-guide rendszert, érintő képernyős infoterminálokat, integrált látogatómenedzsment rendszert alakítunk ki. Projektünk a Dél-Alföld kulturális értékeinek interaktív bemutatásával hozzájárul a régió turisztikai versenyképességének növeléséhez, a szezonalitás csökkentéséhez, munkahelyeket teremt és egyedisége révén országos, sőt nemzetközi jelentőségű vonzerővé válhat.

A projekt fő tevékenységei:

Épületbővítés

Új bejárati portál épül, a földszinten és az emeleten időszaki kiállítóterek kerülnek kialakításra. A pincében kialakítandó, a dél-alföldi régióban egyedülálló látványraktárban helyezzük el a látogatók elől eddig elzárt kiemelkedő jelentőségű régészeti, néprajzi, képzőművészeti és helytörténeti gyűjteményt. A meglévő múzeumi épülethez való szerves kapcsolódást biztosító átkötés is megújul.
A bővítés nyomán megnövekszik a múzeumban a bemutatásra szánt terület, de növekszik és korszerűsödik a látogatókat kiszolgáló terület is:

  • - kiállítótér bővítése időszaki kiállítások céljára
  • - látványraktár, amely állandó kiállítási jelleggel funkcionál
  • - múzeumtörténeti állandó kiállítás az olvasóteremben
  • - a látogatókat kiszolgáló terület az új bejárati résszel bővül

Látogatóbarát szolgáltatások

A látogatók komfortérzetét növelő szolgáltatások többsége az új bejárati részben összpontosul: pénztár-recepció, ruhatár, múzeumi bolt, mosdók, érintőképernyős információs pultok, ülőbútorok elhelyezése, mely a kiállítóterekre is vonatkozik. Kiemelt fontosságot kap a bővített épületrész teljes körű fizikai és infokommunikációs akadálymentesítése.

Pályázó neve:
Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata
Pályázati azonosító:
DAOP-2.1.1/B-09-2009-0012
Projekt megnevezése:
„A látványos raktár: butella, motolla, behívótábla” - a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum látogatóbarát fejlesztése
Operatív program:
Dél-Alföldi Regionális Operatív Program (DAOP)
Pályázat neve:
2.1.1/B Múzeumok, tájházak, tematikus bemutatóhelyek, témaparkok és az épített örökség (várak, kastélyok, kúriák) turisztikai célú, látogatóbarát fejlesztése
Megvalósulás helye:
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ (6800 Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András út 16-18.)
Beruházás helye (megye):
Csongrád
Beruházás helye (helység):
Hódmezővásárhely
Elnyert támogatás:
309.561.677 Ft
Önerő összege:
55.057.496 Ft
A projekt összköltségvetése:
364.619.173 Ft
Támogatás aránya:
84,89%
Kivitelező:
Építészmester Tervező és Kivitelező Zrt.
Tervező:
Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft.
Közreműködő szervezet:
DARFÜ Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.