Sokan szeretik, piaci napokon szívesen is fogyasztják, de már egyre ritkábban sütik meg otthon a város jellegzetes ételét, a sós túrós lepényt. Többek között ennek a finomságnak az elkészítését is megtanulhatják azok, akik részt vesznek az idei Nyári konyha első workshopján, amely június 19-én, szombaton kezdődik az Árpád utcai tájházban. A következő két alkalommal a szörpök és a kenyérsütés kerül terítékre.
Tavaly nagy népszerűségnek örvendett az a program, ahol a hagyományos kovászos kenyérsütés praktikáit lehetett elsajátítani a tájházban. Ugyanezen a helyszínen idén is "kinyit" a Nyári konyha.
Ápoljuk azokat a hagyományokat, amelyek itt évszázadok óta jelen vannak és ezzel segítünk abban, hogy ne csak fennmaradjanak ezek a finomságok, de a hozzájuk kapcsolódó rengeteg ismeret is megőrződjön és átadásra kerüljön egyik generációról a másikra.
- árulta el Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója.
Első alkalommal, június 19-én minden a sós túrós lepényről szól, de a szörpkészítés és a kenyérsütés is újra terítékre kerül az idei Nyári konyhában.
Vásárhelyi Televízió, Híradó - 2021. június 16.
Tornyai János Múzeum | |
6800 Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András út 16-18. | |
Telefon: | +36 62 242 224 |
E-mail: | tjm@tjm.hu |
Térkép: |