Hagyományos vásárhelyi sós túrós lepényt készítettek a hétvégén a vásárhelyi tájházban. Ezt az ételt már az 1800-as évek elején kedvelték a városban.
Lepényt csakis minőségi alapanyagokból, főként jó túróból és tejfölből érdemes sütni: zsír, liszt összedörzsölésével, élesztő nélkül, tej dúsításával készül az alaptészta, arra kerül a töltelék. [...]
Sipos Róbert (j) pék irányításával készül a sós túróslepény gyúrt alja a Nyári konyha - gasztro worshop első alkalmán 2021. június 19-én, a Népművészeti házban.
Fotó: Tábori Szilvia /delmagyar.hu
– Különféle változatai ugyan országszerte ismertek, ám az a gyúrt tésztás, erősen tejfölös, sós ízű, kaprot és egyéb fűszereket mellőző típus kimondottan Vásárhelyre jellemző. Ezért is kerülhetett be az értéktárba a hódmezővásárhelyi túrós lepény
– mondta Terendi Viktória néprajzkutató a tájházban hétvégén tartott Nyári konyha - gasztro workshop sorozat nyitó programján. [...]
Délmagyarország / delmagyar.hu - 2021. június 21.
Tornyai János Múzeum | |
6800 Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András út 16-18. | |
Telefon: | +36 62 242 224 |
E-mail: | tjm@tjm.hu |
Térkép: |