Nyelvválasztás:

Szó szerint kézzel fogható tudást szereztek a gyerekek a Tornyaiban

Elődeink mesterségeivel és a látványraktár kincseivel ismerkedtek a vásárhelyi Mária Valéria Keresztény Óvoda nagycsoportosai kedden délelőtt a Tornyai János Múzeumban. A gyerekek szó szerint kézzelfogható tudással távoztak a közgyűjteményből.

A múlt felfedezése, városunk megismerése, jellegzetes épületek feltérképezése, egykori népi mesterségek, hagyományok felelevenítése fontos célkitűzésük
– magyarázta Ládáné Petrecz Andrea óvodapedagógus.

A múzeumi látogatások jól kiegészítik az óvodai foglalkozásokat: az elméleti tudásanyag szó szerint kézzelfogható élményekkel párosul a közgyűjteményben.

Az újkőkori ember világával, mindennapjaival ismerkedtek első látogatásukon a Hétköznapok Vénuszai állandó kiállításán, majd neolitikus díszítéssel készíthettek karcolt agyagkorongokat és szabadon formázott tárgyakat a gyerekek. Kedden egy hatalmas időbeli ugrással már a népi mesterségekről beszélgettek Selmeczi Tóth Andrea múzeumpedagógussal. A nagycsoportos gyerekek nem a témában járatlanul érkeztek: korábban megismerkedtek a vásárhelyi fazekasok sajátos, városrészenként is eltérő színvilágával, motívumaival.


A huszonegy óvodás végig aktívan szerepelt, könnyedén bekapcsolódtak a történetekbe, a színezős, gyurmázós feladatokba.
Fotó: Tornyai János Múzeum

Mint azt óvónőjük, Ládáné Petrecz Andrea hangsúlyozta: a felkészülést azzal kezdték, hogy otthonaikban a gyerekek családtagjaik foglalkozásáról beszélgettek, majd az óvodában összehasonlították a mai kor hivatásait a múltbéli szakmákkal. Úgy véli, a foglalkozásokon szerzett ismeretekkel megalapozzák az első iskolás éveket, és egyértelműen látható a szülői bevonódás.

A Minden Nap Kultúra! programhoz kapcsolódó interaktív tananyagokat még tíz évvel ezelőtt dolgozták ki az 5-6 fős szakmai munkacsoportok. Céljuk akkor és ma is, hogy a különböző korosztályok életkori sajátosságaikhoz illeszkedő tematikus sétákon kalandozzanak a város kulturális intézményeiben. Így a művészet, az irodalom és a várostörténet a fiatalok mindennapjainak része lehet.

Délmagyarország / delmagyar.hu - 2021. november 9.

Eseménynaptár
« » 2024 március
ke sze csü szo va
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7