Nyelvválasztás:

Megnyílt a Dömötör János emlékezete kiállítás

Tárgyi emlékek, képzőművészeti alkotások idézik meg a legendás egykori múzeumigazgató munkásságát és a vásárhelyi kulturális életet örökre meghatározó személyiségét. Vasárnap megnyílt a Dömötör János emlékezete tárlat a Tornyai-múzeumban.

Végtelen embersége, szakmai nagyszerűsége és alázata, kultúraközvetítő szerepe, elszántsága tette alakját sok egyéb mellett legendássá. Kerek harminc évig vezette a vásárhelyi Tornyai János Múzeumot, egykori kollégái mind elérzékenyülve emlékeztek meg Dömötör Jánosról, az emlékezetének szentelt tárlat megnyitóján vasárnap délben.


Dr. Dömötör János (1922-2009), a Tornyai János Múzeum egykori igazgatójának utódai, Dr. Miklós Péter (b), Nagy Vera (k) és dr. Nagy Imre (j) az Igazgatók emlékezete - Dömötör János, a kultúraközvetítő, a múzeumgyarapító című kiállítás megnyitóján 2022. február 27-én, a Tornyai János Múzeumban Nagy Attila szobrászművész Dr. D.J. portréja című alkotásával.

– A szellemiséget meghatározó tárgyi környezet sokat elárulhat egy ember személyiségéről. Így, bár képzőművészeti alkotásokkal, tárgyakkal és dokumentumokkal nehezen megidézhető a kulturális munkásság mögötti ember, ez a tárlat mégis megkísérli ezt – fogalmazta meg lapunknak Miklós Péter címzetes egyetemi tanár, a Tornyai János Múzeum szakmai tanácsadója.

A 2009-ben elhunyt, földműves családból származó, jogot végzett legendás múzeumigazgató nevéhez fűződik egyebek mellett az Alföldi Galéria, illetve a Helytörténeti Gyűjtemény alapítása, a Csúcsi Fazekasház, a Kopáncsi Tanyamúzeum és a Papi-féle szélmalom létrejötte.

Ahogy lapunknak Nagy Vera, az intézmény egykori igazgatója elmondta:
1980 végétől kezdő néprajzkutatóként került a vásárhelyi múzeumban. Dömötör János vezetőként mindig megbízott munkatársaiban, hagyta, hogy szabadon dolgozzanak tudományos kutatásaikon, tervezett kiállításokon, szakmai elképzeléseiken. Végtelen segítőkész volt, bevonta kollégáit az általa szervezett programokba, megismerhették törekvéseit, a múzeum egészének működését.
Nagy Vera szerint különleges élmény volt az is, amikor belehallgathattak a zsűri munkáiba az őszi tárlaton. Rendkívül sokat tanulhattak tőle, és nem csupán szakmailag.

Nagy Imre művészettörténész, egykori múzeum-igazgató is elérzékenyülve elevenítette fel az hajdani intézményvezető alakját megnyitó beszédében.
– Nem csupán a kultúra nagykövete, de napszámosa is volt
– mondta, utalva sokrétű és következetes munkásságára, egyszerre eltökélt és rugalmas személyiségére, aki engedékenyen, de soha nem megalkuvóan tudta akaratát érvényesíteni. Felidézte azt is hogy szinte bensőséges, baráti kapcsolatot ápolt a vásárhelyi művészekkel, akiket mindvégig elszántan képviselt az országos és nemzetközi képzőművészeti színtéren. Elkötelezett és érdeklődő, ugyanakkor a vásárhelyi kulturális élet megkerülhetetlen alakja.

Délmegyarország / delmagyar.hu - 2022. február 27.

Eseménynaptár
« » 2024 május
ke sze csü szo va
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2