Nyelvválasztás:

Januárban született 100 éve – Dömötör Jánosra emlékeztek a Tornyaiban

A vásárhelyi kultúra nagykövete és napszámosa volt egy személyben, így vallott Dömötör Jánosról egykori munkatársa, Nagy Imre azon az emlékkiállításon, amelyet a legendás múzeumigazgató születésének 100. évfordulója alkalmából rendeztek a Tornyai János Múzeumban.

Az érdeklődők mindazokból a képzőművészeti alkotásokból, plakátokból, évkönyvekből, illetve személyes relikviákból láthatnak itt egy csokorra valót, amelyek megidézik Dömötör János páratlan személyiségét.

Dömötör János a vásárhelyi művészeti pályáját 1944-ben kulturális tanácsnoként kezdte, tevékenykedett a Tornyai Társaság titkáraként, majd 1961-és 1991 között a helyi múzeum igazgatója volt, ahonnan nyugdíjba vonulása után sem szakadt el. Gyarapította a gyűjteményeket, rangot adott az Őszi Tárlatnak, és népszerűsítette a vásárhelyi kultúrát, ezért is kötelessége az utókornak emlékezni rá
- hangsúlyozta dr. Kis Andrea.


Dr. Kis Andrea (k), Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város alpolgármestere méltatja dr. Dömötör János munkásságát a kultúraközvetítő, a múzeumgyarapító születésének századik évfordulójára rendezett emlékkiállítás megnyitóján a Tornyai János Múzeumban 2022. február 27-én.

Nagy Imre 20 évig dolgozott együtt Dömötör Jánossal.

Kimelte, hogy Dömötör János nemcsak nagykövet volt, hanem a vásárhelyi kultúra kétkezi munkása is, aki felismerte a Plóhn honvédporték értékét. Elmesélte a jelenlévőknek, hogy csináltatott 30-40, vagy talán 50, nagyméretű nagyítást vele, hordozható táskába tette őket, amelyeket ezáltal el tudta vinni az adott művelődési házba, ahol megrendezte a kiállítást és még aznap meg is nyitotta.


Nagy Attila (b) szobrászművész, dr. Nagy Imre (j2) nyugalmazott múzeumigazgató és Dr. Miklós Péter (j) szakmai tanácsadó beszélgetnek a dr. Dömötör János emlékkiállítás megnyitóján a Tornyai János Múzeumban 2022. február 27-én.

Alakját Nagy Attila szobrászművész is megörökítette.Kiemelte, hogy erőteljesek voltak a formái, az arca. Benne volt az iszonyatos erő, ami jellemezte őt lelkileg, de testileg és szellemileg is.
Dömötör Jánost nem felejtették el a városban (sem).

Fia, a neves fotóművész, Dömötör Mihály is kellemes nosztalgiával emlékezett meg édesapja születésének 100. évfordulóján.

Felidézte, hogy irodájában, a rádió felett nagybetűkkel ki volt írva: humor és önirónia nélkül tönkre tesszük magunkat. Dömötör Mihály szerint ez most is nagyon érvényes.

Dömötör János szellemi öröksége követendő példa a mostani vezetés előtt is - fogalmazott Megyesi Beáta főigazgató.


Megyesi Beáta (j), a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ főigazgatója köszönti a Dömötör János emlékkiállítás vernisszázsán megjelenteket a Tornyai János Múzeumban 2022. február 27-én.

Az emlékiállítás gazdag szakmai és személyes tárgyai egészen április 24-ig tekinthetők meg a Tornyai János Múzeumban.

Vásárhelyi Televízió / Hódpress - 2022. február 28.

Eseménynaptár
« » 2024 május
ke sze csü szo va
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2