Nyelvválasztás:

Szárma, hurka-kolbász és édesség is került a karácsonyi asztalokra a 19. században

Szenteste napja még a böjti időszakhoz tartozott a 18. és a 19. században – tájékoztatta a Rádió 7-et Terendi Viktória.

A hódmezővásárhelyi néprajzkutató elmondta: ilyenkor jellemzően halételeket, mákos gubát és rizskását fogyasztottak eleink Vásárhely környékén. Csak az éjféli mise után lehetett megkezdeni a karácsonyi menüt, ami szármából, vagyis töltött káposztából, hurka-kolbászból és pecsenyéből állt.

„Az édességek sem hiányozhattak: a néphagyományok szerint ilyenkor kalácsnak kellett készülnie. Ugyanakkor ez még nem az a recept, mint ami alapján a bejgli készül. A bejgli később, a 19. század második felében jelent meg a népi étkezés kultúrájában”
– tette hozzá a néprajzkutató.

Rádió7 - 2022. december 24.

Eseménynaptár
« » 2024 május
ke sze csü szo va
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2