Nyelvválasztás:

Szárma, hurka-kolbász és édesség is került a karácsonyi asztalokra a 19. században

Szenteste napja még a böjti időszakhoz tartozott a 18. és a 19. században – tájékoztatta a Rádió 7-et Terendi Viktória.

A hódmezővásárhelyi néprajzkutató elmondta: ilyenkor jellemzően halételeket, mákos gubát és rizskását fogyasztottak eleink Vásárhely környékén. Csak az éjféli mise után lehetett megkezdeni a karácsonyi menüt, ami szármából, vagyis töltött káposztából, hurka-kolbászból és pecsenyéből állt.

„Az édességek sem hiányozhattak: a néphagyományok szerint ilyenkor kalácsnak kellett készülnie. Ugyanakkor ez még nem az a recept, mint ami alapján a bejgli készül. A bejgli később, a 19. század második felében jelent meg a népi étkezés kultúrájában”
– tette hozzá a néprajzkutató.

Rádió7 - 2022. december 24.

Eseménynaptár
« » 2024 november
ke sze csü szo va
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1