Nyelvválasztás:

Jubilál a Vásárhelyi Szimpózium

A Tornyai János Múzeumban a most 25 éves szimpózium kiállítása nyílik, a művészek által készített és a Városi Kerámia gyűjteménybe került. alkotások válogatásából.

Az ötvenes években a Majolika Gyárban kiváló művészek dolgoztak: Szabó Iván, Csohány Kálmán, Fekete János, Kajári Gyula, Végvári Gyula. A kerámia hagyományokat és a szakmai tudást figyelembe véve telepítették Közép-Európa legnagyobb porcelángyárát Hódmezővásárhelyre. A rendszerváltás után a porcelángyárat privatizálták és több egységre bomlott: Villaroy&-Boch, Burton Apta, Alföldi Porcelán Edénygyár, ezeken kívül az Agyagipari Zrt. és a SZILIKÁT-IPARI és Művészetikeramiagyártó Kft.

Dr. Rapcsák András polgármester kezdeményezésére az országos művészet szervezetekkel a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, a Magyar Keramikusok Társasága, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány részvételével és a hódmezővásárhelyi kerámia és porcelángyárak vállalásával létrejött a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium.

Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, Ferenczy Noémi-díjas, érdemes művész, a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnöke a kiállítás állandó gondozója és a város által biztosított a teljes, egykori Nagy Sándor utcai Általános Iskolában kialakított Nemzetközi Kerámia Központ elnevezésű alkotóműhely vezetője.

A megállapodás szerint évente egy alkalommal hat hét időtartamra itt fogad 10-15 magyar vagy külföldi művészt. Gyakorlattá vált, hogy pályázat alapján, meghívással vesznek részt a munkában. A gyárak az anyagot, technológiát, égetést vállalják. A művész az itt készült alkotásokból egy darabot vagy sorozatot hagy Hódmezővásárhelyen itt, ami a Városi Kerámia gyűjteménybe kerül.

Ennek a – jelentős értéket képviselő – gyűjteménynek a válogatott alkotásait láthatja a közönség január 22-től.

Vásárhelyi Hírek - 2023. január 18.

Eseménynaptár
« » 2024 május
ke sze csü szo va
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2