Nyelvválasztás:

Kik jártak előttünk Vásárhely földjén?

Tízezer éves utazással a múltba, az egykori mindennapok lenyomatát fedezhetik fel a látogatók Tornyai-múzeum szerda délután megnyílt kiállításán.

Mit adott Hódmezővásárhely a magyar régészetnek? – Banner János, a magyar őskortörténet-kutatás kimagasló alakjának írása szolgál mottóul annak a kiállításnak, amely a szegedi egyetem, az egykori régészeti intézet és a vásárhelyi múzeum mintegy évszázados közös múltját, régészeti eredményeit és ma is élő kapcsolatát mutatja be szerdától a Tornyai János Múzeumban.

–  A vásárhelyi kultúrközönség mindig is arról volt híres, hogy büszke települése múltjára. A most megnyílt régészeti tárlat izgalmas látnivalót kínál azoknak, akik szeretnének többet megtudni arról, kik éltek előttük a vásárhelyi földön
– hangsúlyozta lapunknak Révész László régész-muzeológus, az SZTE BTK Régészeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.


Vásárhely megelevenedő múltja a Tornyai János Múzeum Mit adott Hódmezővásárhely a magyar régészetnek című kiállításának megnyitóján 2023. január 18-án.
Fotó: Tábori Szilvia / delmyar.hu

Körülbelül tízezer évet utazhatunk vissza az időben a bemutatott tárgyi emlékek segítségével, egészen a csiszolt kőkortól a késő középkorig. A kiállítást szinte keretbe foglalja egy, a neolitikumból származó pecsételő, illetve a késő középkori Szűz Máriát ábrázoló bronz pecsétnyomó. Révész László hangsúlyozta: a tárlattal egyúttal azt is ünnepeljük, hogy hamarosan száz éve lesz annak, hogy megalakult Szegeden a régészeti intézet, amely a trianoni békediktátum következményeként települt át Kolozsvárról a Tisza-parti városba, ahol a pedagógusok és a diákok is új életet kezdtek. De nemsokára centenáriumát ünnepeljük annak a példátlan, a régészeti intézet és Hódmezővásárhely közötti együttműködésének is, amellyel 34 ezer régészeti anyaggal gazdagodott a vásárhelyi múzeum.

– Olyan ritka gyümölcsöző összefogás volt ez, amely – bátran mondhatjuk –, Vásárhely nevét felhelyezte arra a tablóra, amelyet a világon mindenütt ismernek a neolitikummal foglalkozó régészek. Olyan világszenzációk kerültek elő az ásatásokon, mint a kökénydombi oltár, illetve egyéb kultikus tárgyak, nőalakokat formázó edények, szobrok és ikonok. De az első élelemtermelő gazdálkodás számos olyan emléke is előkerült, amely párját ritkítja
– fogalmazott Révész László régész-muzeológus.

Délmagyarország / delmagyar.hu - 2023. január 18.

Eseménynaptár
« » 2024 május
ke sze csü szo va
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2