Nyelvválasztás:

Benczúr Gyula tanítványai a Tornyai-múzeumban

Benczúr Gyula mesteriskolájában végzett tanítványok munkáiból nyílt kamaratárlat a vásárhelyi Tornyai János Múzeum előcsarnokában.

A magyar akadémikus festészet kiemelkedő alakja, Benczúr Gyula előtt tiszteleg a Tornyai János Múzeum március végéig látogatható tárlata. A páratlan gyűjtemény Nyíregyházáról, az 1920-ig élt alkotó szülővárosának múzeumából érkezett Hódmezővásárhelyre és a festő realista hagyományhoz kötődő oldalát, portréfestészetét mutatja be. Eközben néhány napja egy újabb, szintén Benczúrhoz köthető kamaratárlat is megnyílt a múzeum aulájában, amely a festő azon mesteriskolai tanítványainak munkáiból válogat, amely művek az Alföldi Galéria állandó kiállításán láthatóak.

Benczúr Gyula haláláig a hazai művészképzés megkerülhetetlen alakja volt, kurzusain az idők során hatvanan tanultak. 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején állásából felmentették, de műtermét megtarthatta. Tanítványai között voltak a kamaratárlaton bemutatott úgynevezett alföldi iskola alkotói: a főként piaci jeleneteiről ismert Pállya Celesztin, a szolnoki művésztelep alapítója, a kritikai realista Fényes Adolf, az Endre Bélával jó barátságot ápoló Hegedűs László, valamint a szegény emberek világát megörökítő Szüle Péter az akadémikus gyökerekből táplálkozva alakították ki egyéni művészi világukat. Koszta József lírai megfogalmazású, de erőteljesebb festői vénájú művei határozottan elváltak a Benczúr által megszabottól, és ezért kapcsolatuk is megromlott.

A kiállított művek alkotói közül a vásárhelyi múzeum névadója a kivétel. Tornyai János közel ötvenévesen, azért iratkozott be Benczúr Gyula mesteriskolájába, hogy alkotói válságából kiutat találjon és rajztudását fejlessze. Ott ismerkedett meg Holczinger Katalin aktmodellel, akivel oly bensőséges kapcsolata alakult ki, hogy a nő múzsaként a művész mártélyi házába is beköltözött. Az ezen időszak alatt Katalinról készült akt festmények és grafikák a Tornyai-életmű egyik legegységesebb és legkiérleltebb sorozatát alkotják. A Benczúr tanítványai kiállítás szintén március végéig látogatható a múzeum aulájában.

Délmagyarország / delmagyar.hu - 2023. február 13.

Eseménynaptár
« » 2024 május
ke sze csü szo va
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2