Nyelvválasztás:

Otthontalanokat fogadott a Tornyai János Múzeum

A művészet szépsége nem csupán feledteti a hétköznapok szürkeségét, talán segít másként tekinteni a világra. A vásárhelyi hajléktalanszálló lakóit invitálta Benczúr kiállítására a Tornyai János Múzeum.

A szürke hétköznapokat izgalmasra színező művészet ereje vitathatatlan. Ám gyakran fel sem mérjük annak előnyeit, hogy szégyenérzet nélkül bármikor besétálhatunk a legközelebbi kulturális intézmény valamelyikébe. És bár a lehetőség mindenkinek adott, sokaknak egy kinyújtott kéz kell ahhoz, hogy ezt életükben talán először, netán sok év kihagyás után ismét megtegyék. A kultúra mindenkié hívószóval a vásárhelyi hajléktalanszálló lakóit invitálta falai közé a vásárhelyi Tornyai János Múzeum. A Badalik Bertalan Szociális Ellátóból heten csatlakoztak a különleges múzeumpedagógiai programhoz pénteken délelőtt. Hosszasabban időztek a Benczúr Gyula  emlékkiállításon.

Az élet új céljai

Inspirációra, kikapcsolódásra, az élet szépsége, a művészeti kincsek láttán érzett örömre, felemelő érzésekre mindannyiunknak szüksége van. Nincs ez másként azoknál sem, akik átmenetileg, netán véglegesen elvesztették otthonukat. Mint azt Hős Sándor, a szociális ellátó intézmény vezetője lapunknak elmondta: önbecsülést, tartást, új erőt adhat a hétköznapokhoz, ha az ellátottak bekapcsolódnak a lakókörnyezetük életébe. Ennek lehet egyik fontos eszköze a kultúra, a mostanihoz hasonló múzeumi program. A szálló lakói közül sokan töltik olvasással szabadidejüket, haditechnikai, történelmi, kertészeti köteteket forgatnak. Egy olyan eseményen, mint a múzeumlátogatás olyan új benyomásokat, ismereteket szerezhetnek, amely kimozdítja őket helyzetükből. Lehetőséget kapnak arra, hogy a megszokottól eltérő tevékenységekben is megtalálják önmagukat. Szélesedik a látókörük, és néhányan talán új célokat keresnek.

Megélni a szépséget

Selmeczi-Tóth Andrea múzeumpedagógus fogadta és kísérte végig a csapatot a mintegy 2 órás program során. A szakember szerint fontos, hogy a kultúra iránt nyitott és érdeklődő, ám helyzetük miatt hátrányból indulók is tudják azt, a közgyűjtemény előttük szintén nyitva áll. Fontos, hogy másokhoz hasonlóan ők is megélhessék a művészet szépségét.

Bernátsky Ferenc helytörténész pedig azt hangsúlyozta: a pandémia után egyértelműen megnőtt az igény a múzeumi látnivalók iránt.

– Külön örültünk, hogy sikerrel vettük fel a szociális ellátóval a kapcsolatot, a pénteki programot egy hosszabb sorozat első állomásának szántuk. Ezúttal a Benczúr-kiállítás került a középpontba, de tervezünk a közgyűjtemény egyéb látnivalói köré hasonló eseményt
– mondta.

Egyensúlyt találni

Nagyon régen járt a vásárhelyi múzeumban Sipos Pál, hatalmas élménynek tartotta látogatásukat a Benczúr-kiállításon. Korábban Munkácsy és Csontváry tárlatokon érte hasonló élmény. Mint mondta, kinyílik a világ egy kicsit egy ilyen eseménnyel, szükségük van erre.

Konda Zsoltné pedig azt mesélte, gyöngyörű, az ember lelkét megerősítő dolgokat látott már életében, a művészet segít megtalálni az egyensúlyt. Ez erőt ad a mindennapokhoz.

– A szépet és a jót látni segít másként tekinteni a világra, legyen bármilyen a helyzetünk – fogalmazott.

Délmagyarország / delmagyar.hu - 2023. február 17.

 

Eseménynaptár
« » 2024 május
ke sze csü szo va
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2