Nyelvválasztás:

Egy múzeumőr feljegyzéseivel elevenedik meg a századfordulós Hódmezővásárhely

Századfordulós Vásárhely, ahogyan Kiss Lajos látta címmel jelent meg kötet Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatójának szerkesztésében.

„A könyv a tágan értelmezett századforduló korának Hódmezővásárhelyén kalauzolja végig az olvasót Kiss Lajos emlékeinek, Plohn József fényképeinek és Tornyai János alkotásainak segítségével. A szórakoztató, sokszor szívmelengető történetek a korabeli városképekkel kiegészítve komplex élménnyé teszik az olvasó számára a bő százhúsz évvel ezelőtti település felfedezését”
– meséli Terendi Viktória néprajzkutató.

Kiss Lajos, a Tornyai János Múzeum első igazgatója paraszti családba született Hódmezővásárhelyen, Pesten végzett színiiskolát, érdeklődése azonban a néprajz felé fordult. Szülővárosába hazatérve barátságot kötött Tornyai János festőművésszel: kettejük nevéhez fűződik az 1904-es ipari és mezőgazdasági kiállítás néprajzi anyagának összeállítása. A tárlat sikere után döntött a város a múzeum megalapításáról, amelynek anyagát Kiss Lajos gyűjtése alapozta meg.

Az új kötet alapjául Kiss Lajos muzeológus – korabeli szóhasználattal múzeumőr – kéziratos önéletrajza szolgált.

„2020-ban kezdtem meg a kutatást kollégáimmal Kiss Lajos hagyatékában. Ekkor ismertem meg az önéletrajzot, mely egy irodalmi színvonalon megírt visszaemlékezés tele olyan élményekkel, tapasztalatokkal, amelyekből várostörténeti jelentőségű információkat szűrhetünk le. Ez a sajátos szöveg kínálta a lehetőséget, hogy a korabeli Vásárhelyet egy kicsit más szemszögből mutassam be”
– emlékszik vissza Terendi Viktória a kötet megszületésének körülményeire.

A szerző egy fontos változásokat hozó időszakba szeretett volna bepillantást adni a kötettel, ezáltal kiegészítve, bővítve a már meglévő ismereteket, miközben Kiss Lajos néprajzkutató, múzeumigazgató emlékét is öregbíti. A könyv segítségével ma már nem létező vagy teljesen átalakult vásárhelyi helyszínekre is ellátogathatunk, például a mázsaházba, a nyári színkörbe, a közfürdőbe vagy az egykori Népkert ligetes köröndjére.

Magyar Krónika - 2023. február 25.

 

Eseménynaptár
« » 2024 május
ke sze csü szo va
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2