Nyelvválasztás:

Jelentősen megváltoztak az étkezési szokások nagyböjt alatt Vásárhely környékén

Már javában tart a nagyböjt. Terendi Viktória hódmezővásárhelyi néprajzkutató a Rádió 7-nek elmondta: ez az időszak hamvazószerdán kezdődött és a húsvét előtti negyven napot jelenti. A hetedik század óta szokássá vált nagyböjt alatt Vásárhelyen is jelentősen megváltoztak az étkezési szokások.

Terendi Viktória ismertette: a katolikusok szerdán, pénteken és szombaton nem fogyasztottak húst. Gyakran készítettek ilyenkor babételeket és kedvelt volt a cibere is.

„A cibere egy savanyított korpából erjesztett étel. Nagyon egészséges és az emésztésnek nagyon jó. Készítették savanyú levesként és asztalt gyümölcsökkel kiegészítve, édes verzióban is”
– tette hozzá a néprajzkutató.

A témáról bővebben március 10-én, pénteken délelőtt 10 órától, a Rádió 7 Közös nevező című műsorában hallhat!

Rádió7 - 2023. március 6.

Eseménynaptár
« » 2024 május
ke sze csü szo va
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2