Már javában tart a nagyböjt. Terendi Viktória hódmezővásárhelyi néprajzkutató a Rádió 7-nek elmondta: ez az időszak hamvazószerdán kezdődött és a húsvét előtti negyven napot jelenti. A hetedik század óta szokássá vált nagyböjt alatt Vásárhelyen is jelentősen megváltoztak az étkezési szokások.
Terendi Viktória ismertette: a katolikusok szerdán, pénteken és szombaton nem fogyasztottak húst. Gyakran készítettek ilyenkor babételeket és kedvelt volt a cibere is.
„A cibere egy savanyított korpából erjesztett étel. Nagyon egészséges és az emésztésnek nagyon jó. Készítették savanyú levesként és asztalt gyümölcsökkel kiegészítve, édes verzióban is”
– tette hozzá a néprajzkutató.
A témáról bővebben március 10-én, pénteken délelőtt 10 órától, a Rádió 7 Közös nevező című műsorában hallhat!
Rádió7 - 2023. március 6.
Tornyai János Múzeum | |
6800 Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András út 16-18. | |
Telefon: | +36 62 242 224 |
E-mail: | tjm@tjm.hu |
Térkép: |