Terendi Viktóra, a Tornyai János múzeum néprajzkutatója az ekkor fogyasztott ételekről és azon népszokásokról beszélt a Promenad24 hírportálnak, amelyek a Húsvét előtti időszakot jellemezték.
"A Húsvét egy mozgó ünnep, Hamvazószerdától indul a 40 nap, ami a nagyböjti időszak, és a tavaszi napéjegyenlőséget követő Holdtölte utáni első vasárnap a Húsvét. Ezt már 325-ben zsinat rögzítette" –
ismertette Terendi Viktória néprajzkutató majd hozzátette, a nagyböjt a 7. század óta szokás, és az ekkora alkalmazott étkezési szokások egyrészt a test és lélek felkészülését szolgálták a Húsvétra, másrészt pedig az egészség megőrzését és a szervezet tisztulását is szolgálták.
[...] A nagyböjt alatt szerdán, pénteken és szombaton tilos volthúst enni, bár ezt szigorúbban a katolikusok tartották. [...] Terendi Viktória az étkezési szokások mellett a közösségi programokra vonatkozó tiltásokról is beszélt, mint mondta, tilos volt nagyböjt alatt a mulatozás – ezt viszont már a reformátusok is szigorúan betartották -, helyette különféle játékokat játszottak labdákkal, botokkal [...].
Promenad24 - 2023. március 9.
Tornyai János Múzeum | |
6800 Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András út 16-18. | |
Telefon: | +36 62 242 224 |
E-mail: | tjm@tjm.hu |
Térkép: |