Nyelvválasztás:

Fénytárt rejtő szobrokat csodálhatunk meg a Tornyaiban

Szombaton nyílik meg Popovics Lőrinc szobrászművész alkotásaiból összeállított tárlat, mely augusztus végéig lesz látogatható Hódmezővásárhelyen.

Fénytár címmel nyílik kiállítás az idén hetvenedik születésnapját ünneplő, Szegeden élő és alkotó Popovics Lőrinc szobrászművész alkotásaiból szombaton a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón.

Az 1977 óta kiállító Popovics Lőrinc szobrászművészt sajátos kő- és üvegkompozícióiról ismerheti a Vásárhelyi Őszi Tárlatok közönsége. Munkáit a transzparencia, a fény, az optikai hatások kutatása jellemzi. Csiszolt és letisztult formavilágát a természet, a gleccserek és a jéghegyek, valamint az ősi európai kultúrák formavilága ihleti. Az augusztus 27-éig látható tárlaton csaknem félszáz, különleges, selymesre csiszolt, kő és üveg felhasználásával készült, jéghegyeket idéző alkotás szerepel.

Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum korábbi igazgatója, a tárlat kurátora azt mondta, Popovics Lőrinc az elmúlt tíz-húsz évben készített legfontosabb és legkimunkáltabb plasztikáit mutatják be a Tornyaiban. Kiemelte, a művész a legkeményebb kövekkel dolgozik, fonolittal, gránittal, bazalttal, márvánnyal, s általában a sötét színű kövek a kedvenc anyagai.

„A rendkívül kemény köveket az általa kidolgozott módszerrel üveggel párosítja, ezek az üvegsávok izgalmas fényvilágot asszociálnak a látogatókban. A kőben fejlő fényenergia felszabadítását célozzák a művei. Popovics Lőrinc a maga nemében egyedülálló, nemzetközi szinten is egyedi megoldásokat alkalmat. Sok esetben a kő természetes formáját ragozza tovább, de van, mikor teljesen letisztult és szinte monokróm használatát alkalmazza az anyagnak. Igazi szakmai bravúr, ahogyan a kemény követ és az üveget ötvözi” – részletezte Nagy Imre. Hozzátette, a termek koncepcióját a művek színvilágának, formai megoldásainak, egyediségének, a munkák egymásra rímelésére figyelembevételével alakította ki.

Popovics Lőrinc a szegedi Tábor utcai Képzőművész Körben, majd 1976 és 1980 között a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végezte tanulmányait, 1990/91-ben posztgraduális továbbképzésen vett részt a Magyar Iparművészeti Főiskolán. Mesterei Fritz Mihály, Lapis András és Rétfalvi Sándor voltak.

A Fénytár című kiállítása július 8-án, szombaton 16 órakor nyílik a Tornyai János Múzeumban.

Promenad24 - 2023. július 4.

Eseménynaptár
« » 2024 május
ke sze csü szo va
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2