Nyelvválasztás:

A szegedi nagytáj építészeti útmutatója. Könyvbemutató a Tornyai-múzeumban

NEWTRAD. A szegedi nagytáj építészeti útmutatója címmel jelent meg Kerner Gábor műemlékvédelmi szakmérnök, néprajzkutató és dr. Szilágyi Mária műemlékvédelmi szakmérnök, építészmérnök könyve, melyet kedden mutattak be Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban.


NEWTRAD. A szegedi nagytáj építészeti útmutatója címmel jelent meg Kerner Gábor műemlékvédelmi szakmérnök, néprajzkutató és dr. Szilágyi Mária műemlékvédelmi szakmérnök, építészmérnök könyve, melyet kedden mutattak be Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban.

Közös pályázat keretében térképezte fel és dokumentálta a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a szegedi nagytáj építészeti emlékeit. A projekt keretében közel 130 település épületeit fényképezték le és gyűjtöttek adatokat a településképre, hagyományos építőanyagokra, házhasználatra és telekelrendezésre vonatkozóan. A kutatás során a magyar településeken 12 000 dokumentációs fotó készült, s a vajdasági oldalon is hasonló mennyiségű adat halmozódott fel.

A kutatás tapasztalatait a szakemberek a magyar és szerb nyelven megjelent kötetben összegezték, melynek célja, hogy a múlt emlékeire építve gyakorlati útmutatóként szolgáljon a jelenkor építészeinek és mindazoknak, akik új otthonukat a régi hagyományokra alapozva szeretnék felépíteni.

A kötetet a vásárhelyi közgyűjteményben Ozsváth Gábor néprajzkutató, műemlékvédelmi mérnök mutatta be beszélgetőtársával, Fodor Ferenc néprajzkutatóval. Mint elhangzott, a szerzők a munka során találkoztak olyan épületekkel, amelyek felújításuk során megőrizték az eredeti építők keze nyomát, s tulajdonosaik az egyes homlokzati elemek, vakolatdíszek, vagy zsalugáterek megtartása mellett az eredeti anyagok alkalmazására is ügyeltek.

Más esetekben viszont előfordul, hogy nem a település eredeti arányainak megfelelő méretben építettek új házakat, amelyek alpesi, vagy mediterrán jellegüknél fogva sem kötődnek a település múltjához, vagy egy-egy régi épület renoválása során alkalmazott sematikus elemek által vesztették el az épületek az eredeti eszme- és formavilágukat.

A kötet az IPA program finanszírozási programjának köszönhetően térítésmentesen hozzáférhető Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeum pénztárában. A szegedi Móra Ferenc Múzeum és a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös, „Traditional Architecture from a New Perspective – A hagyományos építészet új perspektívája” című, NEWTRAD – HUSRB/1602/32/0086 számú projektje az „Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program” keretében jött létre, mely az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg.

Eseménynaptár
« » 2024 március
ke sze csü szo va
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7