Nyelvválasztás:

A színekben rejllő hatamas erő - Tornyai kiállítás Szolnokon

A Damjanich János Múzeum és a Tornyai János Múzeum közös szervezésében A színekben rejllő hatamas erő - Tornyai János (1869-1936), az Alföld festője címmel nyílik kiállítás febrár elején a Szolnoki Galériában.

Százötvenöt évvel ezelőtt született az Alföld kimagasló kvalitású festője, Tornyai János (1869-1936). Tornyai páratlanul gazdag életművét őrző hódmezővásárhelyi múzeum gyűjteményéből több mint száz alkotást mutat be a Damjanich János Múzeum február elején a Szolnoki Galéria impozáns épületében.

Hódmezővásárhely egyik legismertebb szülöttjének sokrétű festői munkásságát bemutatva, Tornyai modernségére és könnyed festőiségére helyezi hangsúlyt az a kollekció, amelyben korszakos művei, a Juss, a Csokorkötő, a Csizmahúzás vagy a Bús magyar sors változatai mellett érzéki női portréi és aktjai, valamint bajai és szentendrei korszakának „konvencióktól-szabályoktól, rajztudástól és aprólékosságtól felszabadult” alkotásai is helyet kaptak Dr. Nagy Imre művészettörténész válogatásában. A Damjanich János Múzeum és a Tornyai János Múzeum közös kiállítása február 8-án 16 órakor nyílik meg a Szolnoki Galériában.