Nyelvválasztás:

Állatábrázolásokról nyílik kiállítás

Középkori kódexek ihlette kiállítás nyílik április 8-án 17 órai kezdettel a Tornyai János Múzeumban. A közgyűjtemény tárlatán a néprajzi tárgyak és a régészeti leletek figurális ábrázolásain keresztül „elevenednek meg” a valós állatok és a képzeletbeli lények, szörnyek.

Maguk a bestiáriumok a középkori kódexek egy sajátos típusát alkotják, amelyekben a valós és mitikus állatok összességére vonatkozó ismereteket és jelentéseket gyűjtötték össze. E könyvek, bár a természettudományos rendszerezésektől távol álltak, mégis a fauna európai tudásanyagát hordozták. A bestiáriumok mintájára készülő múzeumi kiállításon a helyi tárgykultúra különböző korszakaiból jelennek meg azok az élőlények, amelyek egykor körülvették a tanyai és a városi embereket, és azok is, amelyek a fantázia- és hitvilág teremtményeiként játszottak fontos szerepet a kultúrában. Az állatalakokkal díszített tárgyak segítségével mindezen túl azok a mélyen gyökerező szimbólumok, normák és képzetek is megismerhetővé válnak, amelyek egykor alapjaiban határozták meg az életet.

A Vásárhelyi Bestiárium kiállítás péntek esti megnyitóján köszöntőt mond Dr. Kis Andrea, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város alpolgármestere, a tárlatot Prof. Dr. Vígh Éva egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az állatszimbolika szakértője nyitja meg. A vernisszázson gyimesi népdalokkal lépnek fel a Fölszállott a páva vásárhelyi győztesei, a Szejke-Barka testvérpár.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló kiállítást szeptember végéig tekinthetik meg az érdeklődők a Tornyai János Múzeum földszinti termeiben.


Eseménynaptár
« » 2022 június
ke sze csü szo va
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3