Nyelvválasztás:

Az áramlás alakzatai

Vető Orsolya alkotói tárlatvezetése a Tornyai János Múzeum kiállításán.

Az áramlás alakzatai címmel nyílt a hónap elején egyéni kiállítása az elmúlt évi Vásárhelyi Őszi Tárlat Rudnay Gyula-ösztöndíjasának, Vető Orsolya Lia festőművésznek a Tornyai János Múzeum emeleti termeiben. A színgazdag és intenzív mozgást sugárzó vásznak között az alkotó nyújt betekintést képi világába az október 28-án, szombaton 11 órakor kezdődó tárlatvezetésén a vásárhelyi közgyűjteményben.

Ahogy a tárlat október eleji megnyitóján Képiró Ágnes művészettörténész fogalmazott: Vető Orsolya Lia egy rendkívül konzekvens művész, aki a színek, a nagy formák és az áramlások vizsgálata mentén haladva mindig valami újat mutat be. A múzeumban látható kiállítás két, a Biophilia és a Folyékony időszeletek című sorozatok darabjaiból válogat, amelyek összetartozását és rokon vonásait nemcsak a tárlat címadása sugallja, hanem tematikájában is meghatározó. Az áramlás ugyanis maga a kompozícióalkotó jelenség. Vető Orsolya Lia alakzatai mindig kifelé, jellemzően lefelé tartanak, áramlanak vagy szinte csorognak ki a képmezőkből, melyek soha nem statikus, lezárt kompozíciók – hangsúlyozza a tárlat kurátora.

A Tornyai-múzeumban jelenleg három, a 2022. évi Vásárhelyi Őszi Tárlaton díjazott művész egyéni kiállításai láthatóak   Vető Orsolya Lia mellett Király Gábor és Kósa Gergely művei  , akik egymástól markánsan elkülönülő kifejezésmódjuk ellenére is számos közös vonással rendelkeznek. Azon túlmenően, hogy mindhárman a festészet műfaját képviselik, korunkhoz, illetve az emberekhez való viszonyulásuk számos ponton rokonítható. A szombat délelőtti tárlatvezetést követően november közepén a tavalyi fődíjas Király Gábor festészetéről lesz egy kötetlen beszélgetés, majd a díjazotti kiállítások kísérőrendezvényeit decemberben Kósa Gergely bemutatója zárja.

Eseménynaptár
« » 2024 július
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4