Nyelvválasztás:

Fekete kertek – fehér árnya

Illatos kertek, mártélyi fakérgek, kontakt fotógrammok az emberi testről, a hajszálak művészi „összevisszaságáról” készült óriási nagyítások jelennek meg Balla András kertművész, Balogh Rudolf-díjas fotográfus alkotásain, melyekből május 20-án, vasárnap délben nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria földszinti termeiben. A művész gyűjteményes tárlatát Dr. Nagy Imre művészettörténész, múzeumigazgató ajánlja a közönség figyelmébe.

Balla András eredetileg kertépítő mérnöknek tanult, s csak később kezdett el érdeklődni a fotográfia iránt. Ennek ellenére ma hazánk egyik legnevesebb fényképészét tisztelhetjük benne, aki nevét elsősorban az experimentális fotográfiában elért eredményeinek köszönheti, illetve annak a speciális látásmódnak, ahogy a különféle kerteket, s a bennük lévő embereket, állatokat, tárgyakat látja és fotózza. A jellegzetes ballai fotográfiai irány a témaválasztás sokféleségében, a megoldási módok variálásában és a nagyon igényes megjelenítésben summázható. Műveiben egyedi módon képzőművészeti, festészeti problémákat feszeget a modern technika kiteljesedett eszköztárát alkalmazva – jellemezi a fotográfust Nagy Imre művészettörténész.

Balla András számos sikeres hazai és külföldi kiállítással, illetve nívós fotográfiai versenyek fődíjaival a háta mögött Hódmezővásárhelyen összegzi művészetének elmúlt években elért eredményeit. A vásárhelyiek évről-évre találkozhatnak egy-egy alkotásával a fotószimpóziumok kiállításain, de a művész évtizedek óta visszatérő vendég a mártélyi holtág partján is. Az Alföldi Galéria tíz földszinti termét megtöltő tárlat anyagát főként a mikrovilágról készített makrofelvételek adják, de láthatóak lesznek a művész régebbi, meghatározó fotósorozatainak (mint például a Lila ruhás nő, Illatos kertek) kiemelkedő művei is, sőt egy 1968-ból származó rézkarcon megjelenik Balla András természet iránti elkötelezettsége egy fa képében. A fakéreg időtlenséget és művésziséget kifejező részleteinek bemutatására egy teljes sorozatot szentel a művész: a mártélyi táj apró, az átlagembernek fel sem tűnő csodáit fedezteti fel a nézővel.

Vajon fotográfiák-e Balla művei vagy már valami más művészeti ágat képviselnek? – teszi fel a kérdést a tárlatot megnyitó múzeumigazgató. Nagy Imre szerint a művész a képi részletek makro megjelenítésével elvonatkoztat a valóságtól és más dimenzióba helyezi a bennünket körülvevő világot, új értelmezést kínálva a nézőknek. A „Fekete kertek – fehér árnya” címmel nyíló kiállítást július 1-jéig tekinthetik meg az érdeklődők az Alföldi Galériában.

Eseménynaptár
« » 2024 március
ke sze csü szo va
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7