Nyelvválasztás:

Feltárultak a Tornyai raktárai, fémdetektorral kutattak Csomorkányon

Különleges, a látogatóktól elzárt helyekre is eljuthattak az érdeklődők, akik szombat este ellátogattak a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumba, ahol nemcsak a restaurátorműhelybe és a néprajzi raktárba pillanthattak be, de készíthettek szecessziós papírsárkányt, vagy elvégezhették a régészeti tárgyak anyagvizsgálatát is. Vasárnap pedig fémdetektoros keresővel pásztázhatták a csomorkányi templomrom környékét a Kulturális Örökség Napjain résztvevők.

Szeptember harmadik hétvégéjén országszerte ingyenes épületlátgató programokat rendeztek a Kulturális Örökség Napjai keretében, az idei esztendőben ismét csatlakozott a Tornyai János Múzeum az épített örökségeket bemutató eseménysorozathoz. A vásárhelyi közgyűjteménynek helyet adó épületegyüttest Bernátsky Ferenc helytörténész mutatta be: a vezetéseken résztvevők megtekinthették az épületek tervrajzait, amelyekből az is kiderült, hogy a múzeum irodáinak helyet ad ház homlokzata eredtileg szecessziós díszítést kapott volna, de a magas költségei miatt a tervek nem valósultak meg. A csoportok szó szerint a pincétől a padlásig végigjárták a múzeumot, megtekintve a restaurátorműhelyt, kipróbálhatták a néprajzi és helytörténeti raktár gördülő raktárpolcrendszerét, de még a Deák Ferenc utcai zöldtetőről megtekinthették a panorámát.

A nemrégiben nyílt, Építés alatt… című interaktív régészeti kiállítás nemcsak az elmúlt bő fél évtized régészeti feltárásait mutatja be, hanem a régészet munkamódszerébe is bepillantást nyújt, itt szombat este mikroszkópos anyagvizsgálatot és leltárazást is végezhettek az érdeklődők. A szecesszió jegyében a legkisebbek papírsárkányokat díszítettek, különleges, a sötétben is világító mintákat festve a repülő játékszerekre. A Tornyai-múzeum 2020-ban első igazgatójára, Kiss Lajos (1881-1965) néprajztudósra emlékezik, a Múzeumőr című időszaki kiállításon Terendi Viktória néprajzkutató a Kiss Lajos visszaemlékezései alapján és Plohn József fotográfiáival idézte fel a huszadik század fordulójának Vásárhelyét.

Idén 35 éve, hogy megnyitotta kapuit az egykori Ógimnázium emeleti termeiben az Alföldi Galéria, ahol a Képiró Ágnes művészettörténész vezetésére ellátogatók nemcsak a mintegy háromszáz festmény és a plasztika alkotta állandó képzőművészeti kiállítást járták be, de olyan érdekességeket is megtudhattak, hogy a Dömötör János (1922-2009) múzeumigazgató által megálmodott galériát eredetileg a mai Hősök terén, az akkori Lenin téren tervezték megvalósítani.

A vasárnap a csomorkányi templomromnál élmény-fémkeresőzés várta az Árpád-kori templomhoz kilátogatókat. Béres Mária régész bevezetőjében Vásárhely legrégebbi műemlékének történetét vázolta fel, bemutatva a legújabb régészéti kutatások eredményeit is. Ezt követően rögtönzött terepbejároson gyűjtöttek edény- és cseréptöredékeket a közösségi régészet résztvevői, akik kipróbálhatták a különböző fémdetektorokat, s a földben megtalált fémtárgyakat pedig szakszerűen dokumentálták.

Az eseményről a közmédia M5 Hírradója is beszámolt:

A programról a Vásárhelyi Televízió is készített összefoglalót:

 

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5