Nyelvválasztás:

Hatalmas érdeklődés a Vásárhelyi Őszi Tárlat iránt

Kígyózó sorokban várták a hétfői napon a művészek Budapesten, a Műcsarnoknál, hogy leadhassák alkotásaikat a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlatra. Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő és egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti seregszemléjére közel háromszázötven művész regisztrált. A szervezők mintegy nyolcszáz művet várnak e hét végéig a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériába, ahol a begyűjtéssel párhuzamosan az alkotások zsűrizésre történő „terítése” zajlik.

Az immár 1954 óta töretlenül megrendezett Vásárhelyi Őszi Tárlat az idén a járványhelyzet miatt későbbre tolódik – a kiállítás november 22-én nyílik meg –, de ez sem szegte kedvét a hazai művésztársadalomnak, ugyanis a regisztráció szerint „rekord közeli”, 790 alkotással képviseltetik magukat a meghívásos és szabad beadású seregszemlék legjobb tulajdonságait ötvöző tárlaton. A Tornyai János Múzeum munkatársai a hét elején Budapesten gyűjtötték be az ország minden pontjáról érkező műveket, a következő négy napban, egészen szeptember 25-éig az Alföldi Galériában adódik lehetősége a művészeknek munkáik személyes leadására.

A tárlat otthonául szolgáló Kossuth téri kiállítóhely termeiben már rendszerezik az alkotásokat, hogy az október 8. és 10. között ülésező, héttagú zsűri minél átláthatóbban, minden műről egyedileg döntve jelölje ki a november végétől megtekinthető kiállítás anyagát. A kezdetek óta festészeti dominanciájú tárlatra idén is a legtöbb pályamű festmény kategóriában érkezett – az összes regisztrált alkotás több mint kétharmada –, de a jelentős számú grafikai és plasztikai művek mellett szerepelnek multimédia alkotások, és egyéb, más kategóriába be nem sorolható munkák is.

Fotók: Donka Gábor és Képiró Ágnes

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5