Nyelvválasztás:

Hétvégén rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját

Az alkalomra a Tornyai János Múzeum, az Emlékpont és a Református Ótemplom is külön programokkal készül. A részletes program a Tornyai János Múzeum Facebook oldalán olvasható.

A nyári napéjegyenlőség olyan sokezer éves hagyománnyal rendelkező ünnep volt, amely a keresztény hitvilágban is továbbélt. Mivel a Szentivánéj éjszakai ünnep, a mágikus, természetfeletti jelenségek és a kincsvadászat is fontos szerepet kapnak benne. Eleink úgy tartották, hogy aki ezen a napon indul az elásott aranyak felkutatására, az sikerrel jár, és egész életében gazdag lesz. Ehhez a hagyományhoz kincsvadászattal kapcsolódnak a vásárhelyi közművelődési intézmények a Múzeumok Éjszakáján.

„A Tornyai János Múzeum, az Emlékpont Múzeum és a kiállító helyek közösen fogják lebonyolítani. Öt helyszínen kilencféle feladatot lehet közösen a kincsvadászoknak megoldaniuk. Eközben olyan új élményekkel, ismeretekkel találkozhatnak a sok érdekességet rejtő vadászat közben, amelyek ezekhez a természetfeletti lényekhez, illetve a magyar népszokásokhoz kapcsolódnak” – mondta Terendi Viktória néprajzkutató.

Akiket nem a kincsvadászat, hanem a múzeumi tárlatvezetés érdekel, azok is érdekességekre számíthatnak. Eligazodhatnak többek között a Péreli-kiállítás szimbólumainak világában, de felmehetnek a Református Ótemplom tornyába is, hogy onnan nézzék meg Vásárhely panorámáját. A Zsinagógában, illetve a Magyar Tragédia 1944 Emlékhelyen is izgalmas élményekben lehet részük az érdeklődőknek.

„A zsidóság hagyományvilágának fontos része az étkezési kultúra, amely a magyar konyhától különböző, keleties. Ennek jegyében este kilenc órától egy ilyen hagyományos, tradicionális zsidó ételkóstoló is lesz itt a Zsinagógában. A flódnit és a maceszgombócot lehet megkóstolni. Ezután a hagyományos zenei világot idézzük meg a kétfős zenekar segítségével, amely a hagyományos zsidó zenei dallamokat és annak a továbbélését mutatja be” – mondta dr. Miklós Péter az Emlékpont igazgatója.

A Sheket Duó este fél tíztől zenél, de a Múzeumok Éjszakájára itt is már este hattól várják a vendégeket, akik a kertben látható mini-kiállításon keresztül megismerkedhetnek a Biblia növényeivel, de lehetőségük lesz arra is, hogy mágnestáblára héber betűkkel felírják nevüket és azzal szelfit készítsenek.

Forrás: Vásárhelyi Televízió

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5