Nyelvválasztás:

Kass János gyűjteményes tárlata nyílik az Alföldi Galériában

Június 11-én, kedd délután 17 órakor nyílik meg a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában Kass János (1927-2010) grafikusművész Parallel folyamatok című gyűjteményes kiállítása. A rendezés alatt álló tárlatot a sajtó munkatársainak Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója és Képiró Ágnes, a közgyűjtemény művészettörténésze, a kiállítás kurátora mutatta be.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum, a Kass János Baráti Kör, a Mozaik Könyvkiadó valamint számos magánszemély segítségével létrejött kiállítás a kétszeres Munkácsy- és Kossuth-díjas szegedi születésű, de aktív alkotóéveit Budapesten töltött alkotó komplexitását igyekszik bemutatni. Kass János a könyvtervezés és illusztrálás mellett tervezett bélyegeket és plakátokat is, készített szobrokat, sőt fotózott is.

A kiállítást a Kékszakállú herceg várához 1970-ben készült, a művész legdekoratívabb és legtöbbet reprodukált szitanyomás-sorozata nyitja, míg a második teremben a Háry János- és a Hamlet-illusztrációk kaptak helyet. A tárlat további termeiben kevesebb a színhatás, inkább Kass kifinomult vonalkultúrájára, grafikai elemeinek sokszínűségére helyeződik a hangsúly.

Kass János Madách Imre műveivel való kapcsolatát külön terem mutatja be a tárlaton. A művész 1966-ban illusztrálta először Az ember tragédiáját, de a Mózes című drámához is készített illusztrációkat. Ugyanebben a teremben kap helyett a Fejek című konceptuális sorozat, amelyet a Kass János elszemélytelenedés-élménye inspirált a hetvenes évek elején. E sorozatra épülve alkotta meg 1981-ben Kass János a magyar származású, akkor már világhírű John Halas rendezővel a világ első digitális animációs filmjét, a Dilemmát, amely szintén látható lesz a kedden nyíló kiállításon.

A tárlat utolsó terme az alkalmazott grafikus sokoldalúságát hangsúlyozza. Itt kerülnek bemutatásra az általa tervezett bélyegek és kötetek mellett ex librisei, szépirodalmi igényű írásai, s a galéria folyosójának falain kapnak helyet az idős művész által a Mozaik kiadó ábécés könyveihez készült illusztrációinak nagyméretű, színes reprodukciói. A bejáráson Képiró Ágnes rámutatott: a Kass János által készített illusztrációk kvalitását és egyben az alkotóművész zsenialitását jelzi, hogy a kiadványokhoz készített grafikai lapok ugyan szövegreferensek, de önálló alkotásként is megállják helyüket.

A kiállítást a Londonban élő József Attila-díjas író, Sárközi Mátyás nyitja meg, akinek nagyapja, Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című regényét is illusztrálta Kass János, melynek 1962-es kiadása megtekinthető a Parallel folyamatok című kiállításban.

 

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5