Nyelvválasztás:

Kass János színes világába tettek kirándulást a mesetáborozók

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ szünidei táborsorozatában ezen a héten a mesetábor várja az óvodásokat és a kisiskolásokat, akik a játékok, mesehallgatás és kézműves foglalkozások mellett az Alföldi Galériát is felkeresték, hogy Kass János grafikusművész olvasókönyv-illusztrációival találkozzanak.

A kicsik a falakon felismerték a Ludas Matyi története és A só című mese szereplőit, de ismerős alakokként tekintettek a betlehemi királyokra is. Az alkotásokat Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze mutatta meg a gyerekeknek, akik felidézték az ismerős mesék történetét, míg Az egér és az elefánt című képhez maguk találtak ki mesét.

A látogatást követően a művészettörténész elmondta: Kass János könyvillusztrációin az 1950-es évek óta generációk nőttek fel, és az utolsó alkotói periódusában akvarell technikával készült olvasókönyv-illusztrációinak élénk koloritja segíti a gyermeki képzelőerőt, hogy a gyermekek még jobban átéljék és értelmezzék az olvasmányokat.

Emellett az alakok dinamikus mozdulatai nagyon kifejezőek, s nemcsak az emberek, de az ábrázolt állatok is érzelmeket közvetítenek, a képeken látható madarak, egerek, sőt még a Nap is mosolyog. Mindemellett a képek összetéveszthetetlenül Kass-iak – nyilatkozta Képiró Ágnes –, hiszen a professzionális művész kézjegye valamennyi alkotáson felismerhető. A Mozaik Kiadótól kölcsönkapott reprodukciókat – amely a Parallel folyamatok gyűjteményes tárlat kísérőkiállítása –, július 21-ig tekinthetik meg a látogatók az Alföldi Galériában.

 

Eseménynaptár
« » 2019 október
ke sze csü szo va
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3