Nyelvválasztás:

Képiró Ágnes nyitotta meg a Pince Klub tárlatát BFMK-ban

Három éve alakult meg a szegedi egyetemi szaktársakból verbuválódott képzőművészeti csoportosulás, a Pince Klub, melynek első, csoportos tárlatán mintegy 30 művel mutatkozik be öt fiatal alkotó a BFMK-ban. Tárlatukat Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze nyitotta meg.


Három éve alakult meg szegedi egyetemisták részvételével a képzőművészeti csoportosulás, a Pince Klub, melynek első, csoportos tárlatán mintegy 30 művel mutatkozik be az öt fiatal alkotó. Bár a tavaly diplomázott kiállítók ma más-más településeken élnek, az alkotás szeretete, kiváltképp az absztrakció létrehozásának igénye összeköti őket. Tárlatukat Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze nyitotta meg.

A négy vajdasági fiatal – Korsós Karolina, Surján Bernadett, Urbán Judit, Vas Attila – valamint a hódmezővásárhelyi Szarka Valter Sándor alkotják a Pince Klubot. Valamennyien a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán végeztek, képi ábrázolás szakon.

– Az iskola sodort egymás mellé bennünket, majd kerestünk egy helyet, ahol tudunk végre önfeledten alkotni, ahol mindenkinek megvan a magánszférája, ugyanakkor át tudjuk látni a saját és a többiek munkáit is, ahol teljesen ki tudunk bontakozni. Így találtunk rá a tanszék legalsó szintjére, a pincére, innen ered a nevünk is Pince Klub. Majdnem három évig teljesen együtt dolgoztunk – mondta Szarka Valter Sándor képzőművész.

Bár valamennyien másként gondolkodnak a művészetről, de a különbségek a közös munkálkodás közben közös nevezőre kerültek. A Szabadkáról származó, ma már ugyancsak Hódmezővásárhelyen élő Korsós Karolina kezdetben figurális motívumokkal foglalkozott, ám idővel úgy érezte, hogy ezek kevésbé képesek érzelmei közvetítésére, ezért váltott az absztrakt formanyelvre, mert szerinte pusztán színekkel sokkal többet át tud adni mondanivalójából. Fekete-vörös lüktetésű képein a dinamizmus köszön vissza.

– Ha körbenézek a kiállításban, akkor nagyon izgalmas, friss, fiatalos anyagot látok, a művekből árad a lelkesedés és az alkotómunka szeretete – emelte ki Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, aki néhány éve Szarka Valter Sándort is elindította a művészeti pályán. A szakember hozzátette: az itt látható munkák képi megfogalmazása és festésmódja is jelzi azt a szimbiózist, amelyet napi szinten, közvetlen, inspiráló alkotói légkörben megtapasztaltak a fiatalok. Az alkotóközösség esetében nem hátrány, sőt inkább előny a stílus-közeliség, jelezve, hogy a 21. század elején is fontos a művészetet közösségi létformaként megélni, csoportosulni, egymásra pozitívan hatva, szellemi interakcióban alkotni.

A Pince Klub tárlata február 16-ig tekinthető meg a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ I. emeletén.

Vass Ramóna, Bessenyei Ferenc Művelődési Központ

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5