Nyelvválasztás:

Kincsek az Alföldi Galéria emeletén

A Képiró Ágnessel, a Tornyai János Múzeum művészettörténészével készült interjú megjelent a Délmagyarország napilap 2020. február 7-i számában.

A Képiró Ágnessel, a Tornyai János Múzeum művészettörténészével készült interjú megjelent a Délmagyarország napilap 2020. február 7-i számában.

A vásárhelyi Alföldi Galériában rendszeresen rendeznek időszaki tártatokat, de az igazi kincsek az emeleti állandó kiállításon láthatók. Például Medgyessy Ferenc, Tornyai János, Endre Béla és Koszta József művei. A Tornyai-múzeum gazdag gyűjteménye több mint 3900 darabos, ebből a tárlaton 247 alkotás tekinthető meg. Köztük a névadó Tornyai két legismertebb festménye, a Juss és a Bús magyar sors.

Az Alföldi Galériában rendszeresen rendeznek időszaki tárlatokat, de az igazi kincsek - nyugodtan állíthatjuk - az emeleti állandó kiállításon láthatók. Például Medgyessy Ferenc, Tornyai János, Endre Béla és Koszta József művei.

- Az Alföldi Galériát 1985-ben Dömötör János múzeumigazgató hozta létre, és az első állandó kiállítást is ő alakította ki, amit Nagy Imre 2013-ban újrarendezett, és nagy hangsúlyt kapnak az alföldi iskola alkotásai - mondta bevezetésként Képiró Ágnes, a vásárhelyi Tornyai János Múzeum művészettörténésze.

Az Alföldi Galéria emeletén, az állandó tárlaton igazi kincsek, híres műalkotások láthatók. A hét közül az egyik teremben kapott helyet a 46 darabos, Mórahalomhoz is kötődő Tóth Menyhért hagyatéka, amit az özvegy ajándékozott a közgyűjteménynek. A folyosón a Vásárhelyi Őszi Tárlat első Tornyai-plakettesének, Medgyessy Ferenc szobrásznak sorakozik több alkotása, de a Tornyai-plakettet tervező Szabó Ivántól is vannak művek az 1945 utáni korszakot bemutató teremben. A Tornyai János Múzeum gazdag, értékes képzőművészeti gyűjteménye több mint 3900 darabos, ebből a tárlaton 247 látható. Köztük az első jegyzett vásárhelyi festőművész, Gosztonyi József romantikus tájképe, amelyet Képiró Ágnes megmutatott, ahogy Mednyánszky László, Iványi-Grünwald Béla, Aba-Novák Vilmos alkotásait és Wiener Tibor görögkeleti lelkész gyűjteményét is.

- Koszta József virágcsendéletei közül is látható itt egy. A nevét viselő szentesi múzeum az ezredfordulót követően vezette be a szokást, hogy születési évfordulóján a festőművész sírjára egy-egy olyan csokrot helyez, amelyek csendéleteinek reprodukciói alapján készülnek - folytatta Képiró Ágnes. A legnagyobb teremben a legendás Tornyai János és Endre Béla vásznai láthatók. Bár ez a mondat nem teljesen igaz, mert Tornyai grafomániája mellett -rengeteg naplót írt -, bármire festett, ami az „útjába került”: festmény hátoldalától kezdve a deszkán és szivaros doboztetőkön át a bútordarabokig.

- Két legismertebb festménye, a Juss és a pusztai tájban magányos lovat ábrázoló Bús magyar sors, a hozzájuk kötődő vázlatokkal együtt, megtekinthető nálunk - mondta Képiró Ágnes.

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5